Nu smygstartar Boulebar i Rålis

Menyn kanske är något avskalad, men rosévinet är garanterat kallt. Helgens sommarvärme har fått Boulebar i Rålis att slå upp dörrarna för säsongen redan ikväll.

Planeringen var att öppna Boulebar i Rålambshovsparken först nästa helg. Men vädret ville annat. På fredagen väntas temperaturen gå upp en bit över 20 grader.

– När vi såg väderleksrapporterna kände vi att vi inte kunde hålla tillbaka. Vi är nästan klara, menyn kanske blir något nedskalad men rosévinet kommer vara kallt, lovar Björn Ivarsson.

Ingen ny anläggning klar i år

På nyårsdagen 2017 brann Boulebars anläggning i Rålis ned till grunden. Förra sommaren hade Boulebar därför en enklare modullösning.

Tanken var då att en ny permanent anläggning skulle invigas i år men den enklare lösningen från förra året blir kvar även denna sommar.

– Vi har en dialog med staden om hur vi ska hantera det här eftersom det beror på vilka ingrepp som ska göras i parken. Men det är ett stort maskineri att bygga nytt och då behöver vi en hel vinter på oss, säger Björn Ivarsson.

Varför dröjer beslutet?

– Det är alltid svårt att ta ett ”final decision”, så därför har både vi och staden bestämt oss för att låta det sjunka in lite.

Kan den anläggning som ni har idag bli permanent?

– Nej, även om det funktionsmässigt fungerar bra så skulle man ändå behöva bygga om det på ett mer permanent sätt. Men vi har faktiskt fått oväntat mycket fin kritik för hur det ser ut idag, många tycker att den lite mer urbana lösningen är charmig.

Är det självklart att ni blir kvar i Rålis?

– Ja, vi blir kvar. Vi älskar Rålis och det verkar som att Rålis älskar oss, säger Björn Ivarsson.

Text & Bild Alltomstockholm

Baren med ett bollhav bredvid dansgolvet

Drick öl i bollhavet, pressa in kompisgänget i fotobåset eller ta en svängom på det nya dansgolvet. Allt om Stockholm kollar in “nya” Laika i Hornhuset vid Hornstull som nyligen öppnat efter en renovering.

Nyligen öppnade barklubben Laika, som huserar på andra våning i Hornhuset vid Hornstull, åter efter en tids renovering. Hornhusets nöjeschef Pauline Högberg berättar om hur det var dags för ett rejält ansiktslyft och om hur glad hon nu är över att nu kunna visa upp ”nya” Laika.

– Vi har bland annat flyttat dansgolvet, nästan dubblerat antalet sittplatser, installerat ett fotobås och byggt ett bollhav bredvid dansgolvet, säger hon.

Hon fortsätter att berätta om hur bollhavet blev till.

– Egentligen ska det vara en nedsänkt soffa där, men den blev inte klar till nyinvigningen så då gjorde vi om ”hålet” till ett bollhav. Vi kommer inte alltid ha ett bollhav där dock, utan bara på vardagarna, säger nöjeschefen Pauline Högberg.

Ingen technoklubb

Det är inte bara ytan på Laika som förändrats. Rut Meyersson är nytillträdd assisterande bokare på Hornhuset och berättar om hur musiken som spelas på Laika nu kommer att vara lite mer lättsam.

– Vi satsar på house och disco. Vi vill inte vara en technoklubb utan ett ställe där man kan snacka, umgås, ha roligt och spontandansa. Då tycker vi helt enkelt att det passar bättre med lite gladare musik, säger Rut Meyersson.

Hur gör ni för att bollhavet inte ska bli en sanitär olägenhet?
– Haha, vi är noga med att ge bollarna den kärlek de behöver. Jag och Rut badar varenda en i alkholbad, säger Pauline Högberg som är nöjeschef på Hornhuset.

Text & Bild Alltomstockholm

Matnatt i Kalmar

Matnatten är ett inarbetat koncept som har funnits i Malmö sedan 2014 och har sedan dess gästat flera städer. I våras arrangerades Matnatten för första gången i Växjö och nu kommer eventet till Kalmar. Arrangören Taste Events har bland annat Malmö Öl & Whiskyfestivalen i sin portfölj. Tre matrundor arrangeras med åtta deltagande krogar per matrunda.

Smaka på Kalmar äger rum den 5 oktober 2018

 

Text & Bild från Restaurangvärlden

Chefs Table Pastry

Ni har väl inte missat att det startat en ny säsong av Chef’s Table på Netflix? Den här gången är det pastry som gäller och medverkande är bland annat konditorerna Christina Tosi, Jordi Roca och, Will Goldfarb och Corrado Assenza.

Text & Bild från Restaurangvärlden

 

Tre av fem företagare inom besöksnäringen är utlandsfödda

Mer än var tredje anställd inom besöksnäringen är född utomlands. Det gör att hotell och restaurang är den näring som erbjuder i särklass flest jobb till utlandsfödda i förhållande till sin storlek, visar Visitas kartläggning.
Andelen utrikesfödda inom besöksnäringen ökade stadigt mellan åren 2008 och 2016. Går man ännu längre tillbaka i tiden och tittar på perioden 2000–2016 har 60 procent av de nya jobben inom näringen gått till utlandsfödda. I dag är 39 procent av de som arbetar inom näringen födda utanför Sveriges gränser.

– Vi har sammanställt statistik över de anställda inom näringen för att på så sätt visa vilken roll besöksnäringen har för sysselsättningen av utlandsfödda i Sverige, både som företagare och anställda, säger Björn Arnek, avdelningschef för ekonomisk och statistisk analys på Visita.

Första jobbet finns för många nyanlända inom besöksnäringen. En förklaring är att vägen in är lättare här än i många andra näringar eftersom introduktion och utbildning ofta kan ske på arbetsplatsen. Nästan hälften av jobben i hotell- och restaurangnäringen utförs av köks- eller restaurangbiträden och av städare.

Visitas sammanställning visar också att tre av fem företagare inom besöksnäringen är födda utomlands. Av alla utlandsfödda som driver någon form av företag i Sverige är 15 procent verksamma inom just besöksnäringen.

En av svensk arbetsmarknads största utmaningar är att minska arbetslösheten bland utrikesfödda med som högst förgymnasial utbildning ligger på drygt 30 procent – trots att arbetslösheten sjunker generellt och att det bland inrikes födda i dag råder i stort sett full sysselsättning.

– Prognosen är att arbetslösheten bland utrikesfödda kommer att fortsätta att öka. Inflödet av nyanlända med kort utbildning ökar, vilket kan leda till att fler blir långtidsarbetslösa. För att få ut fler utlandsfödda med svag utbildningsbakgrund är det därför viktigt att företag ges bästa förutsättningar för att växa. Dessvärre har vi de senaste åren sett att trösklarna för att anställa blivit högre. Den höjda arbetsgivaravgiften för unga har exempelvis ökat kostnaderna avsevärt, säger Björn Arnek.

Läs mer i senaste numret av tidningen Besöksliv, nummer 3, ute idag.

 

NYA GAGNEF – VAD ÄR DET?

När andra festivaler kämpar för att dra publik försöker den lilla men inom vissa grupper väldigt populära festivalen Gagnef i Dalarna skrämma bort folk.

I slutet av förra året chockade arrangörerna av Gagnef, också kallad Skankaloss, genom att lägga ut nya riktlinjer för kommande år. “Läs detta om du är sugen på Gagnef 2018. Måhända blir du peppad eller så kanske inte vi är något för dig längre?”, skrev man.

I riktlinjerna målades en ny, mer hälsosam och präktig festival upp. Den alternativa skogsfestivalen med hög andel besökare från innerstadsstockholm som börjat som en samling för vänner men varje år ökat i omfång hade fått nog. Nu var det “färdigrejvat” upplyste man om. “Nya Gagnef blir ett moderskepp mot inre rymd för att upptäcka nya livsformer och möjligheter”, fortsatte man och berättade att det kommer bli fokus på konst, alternativa upplevelser, sport, hälsa och rekreation.

Vissa reagerade med avsky, andra spekulerade i sanningshalten i de här nya riktlinjerna. Följande svar kommer kollektivt från Skankaloss Kulturförening.

Hur kommer “Nya Gagnef” vara i jämförelse med gamla? På riktigt.
– Vi vill visa upp en mjukare sida med mer chill och mindre hets. Det ska vara vänligare och mer omtänksamt. Vi vill ha något färre besökare än de senaste åren för att det ska kännas luftigare och ge naturen en chans att dominera upplevelsen. Samtidigt ska vi öppna upp lite nya vägar och områden i parken och använda befintliga ytor på andra sätt för att skapa känsla av annorlunda. Parken är ju kvar och älven flyter vidare så besökare kommer nog att känna igen sig ändå. Vi vill fortsatt skapa den fetaste kombinerade natur-/klubbupplevelsen med flera och skruvade dansgolv och pop-ups på oväntade ställen. Konsten kommer att ta större plats i år. Vi gör också anspråk på att ha den bästa matupplevelsen som finns på Europeisk festivalmark, i år blir det kulinariska utbudet ännu bättre med mer vegetarisk och vild mat.

Varför gör ni den här förändringen nu, och inte tidigare?
– Vi försöker göra förändringar hela tiden men känner nu att de senaste åren har stagnerat något för att vi varit lite för nöjda med helheten. Vi vill utmana oss själva och besökare att få till förändringar som gör det ännu bättre. För att det ska vara kul att arrangera och bygga upp är det skitviktigt att göra nya saker. Drivkraften för alla som bygger upp festivalen är samarbete i den kreativa processen och därför behövs ett gemensamt mål att tänka nytt kring och samtidigt utveckla tidigare bra idéer och lösningar.

Kan ni förtydliga ordet “färdigrejvat”?
– Färdigrejvat är kanske inte det bästa ordet för vi älskar rejvare och pumpande dans dygnet runt. Det vi vill utmana är de förutfattade meningar som bubblat upp främst från personer som endast vill hänga på camping och rejva i skogen utan att ta del av det som händer i parken. Vi fortsätter att fokusera på klubb och dansgolv men gör det annorlunda och mindre monotont.

Ni har ett område som kallas för Wasteland på festivalen, som också byggdes upp förra året. Det är som skapat för rejv. Ville ni ha rejv då?

– När wasteland skapades för sisådär tio år sedan, av några av våra närmaste vänner som en del utanför festivalen, kändes det nytt, spännande och ogjort. Området har varit en helt sjukt fin open-air fest inbäddad i lummig grönska och tung bas. Soluppgången över älven i dimma ger platsen magiska attribut. Nu för tiden kan du uppleva open-airs nästan varje helg runtom i Sverige. Sedan förra året har området bytt namn till Dalen och blivit större och öppnare och en mer integrerad del av festivalen, inte bara på natten  Det kommer att bli mer aktivitet än någonsin här men inte samma fokus på monoton bas och trångt dansgolv. Vi bokar mer organiska musikakter samt tar in livemusiker och konstnärer som ger området nytt liv. Det ska vara en plats för lugn, begrundande och mjuka rörelser där livet o konsten flyter ihop med älven i ständig förändring/utveckling.

Handlar det inte om att ni bara egentligen vill att det ska komma färre folk som tar droger?
– Vi vill såklart inte att folk ska ta droger i Gagnef, så det stämmer. Det finns runtomkring i världen en utbredd kultur kring droger och fest som alla festivaler och även vi måste ta hänsyn till. De relativt få besökare som enbart fokuserar på att festknarka vill ofta göra samma saker och är ganska förutsägbara. Vi vill inte vara förutsägbara.

“Sport, hälsa och rekreation” – det låter som. Inte en festival. Häxor och uggletämjare. Är det så att ni vill skrämma bort den stora massan men så berättar ni för några få utvalda att det faktiskt kommer bli kul och så blir det som förr i tiden?
– Vi vill inte skrämma bort någon men vi vill ärligt att det ska vara mer fokus på att må bra, vänlighet och magiska naturupplevelser. Det är faktiskt på ett sätt en återkoppling till de tidigaste åren i Gagnef där alla känner alla och är vänner. Vi vill självklart att det ska kommer massor av nya besökare (+25 år) men att alla samtidigt ska känna sig omringade av vänner, nya som gamla, som tar hand om varandra och är omtänksamma.

Klara bokningar:
ANNA VON HAUSSWOLF
REGGAE RAVE PRESENTERAR: AXEL BOMAN, SUPERPITCHER & PEDRODOLLAR
“Don’t behave, it’s reggae rave”
DANIEL NORGREN
KOKOKO!
SIMON MULLAN
JENNY WILSON
FAKA
ROXY FARHAT & ANUSHA CAROLINE ANDERSSON
KING AYISOBA
ART BASSFUNK
KONSTNÄRSKOLLEKTIVET OUFF: Afrang Nordlöf Malekian, Diana Agunbiade-kolawole, Francine Agbodjalou, Andreas Nur, Cristian Quinteros Soto, Ehab Aljabi, Samuel Girma och Theresa Traore Dahlberg
(fler tillkommer)

Gagnef pågår mellan den 5-7 juli 2018.

GÖTEBORGS BÄSTA UTESERVERINGAR

Äntligen har de där rangliga trädgårdsmöblerna, taffliga Ikeafiltarna och murkna askkopparna hittat ut igen. Uteserveringarna är öppna och oavsett om du vill eller inte, är det från och med nu, där vi hänger. Vi ger guidar dig till de bästa i stan!

Zamenhof
Det har ryktats om 1250 kvadrat, inte allt under bar himmel, men Harrysson & hans kompisar har lagt beslag på det gamla vakt-gymmet och det verkar dessutom som att stentrappan faller under deras makt. Wow. Låt solen värma mig, och dig, som Ted ungefär sa.
Esperantoplatsen

Brewers nya
Visst vi hade en liten tår i ögat när Stearin la ner, men så kom Brewers och utlovade pizza som plåster på såren och det var väl helt okej. Nu öppnar de på den gamla fräcke-gatan Magasins-gatan och vi ser väl fram emot det också då.
Magasinsgatan 3

The Concept – gamla gamle port
Ingen grät väl när Gamle Port slängde igen sina gamla portar. Men nu, efter förglömliga stället Clooney’s är det återigen dags att bege sig till Harry Hjörnes plats. Det kommer bli bra, det har de lovat. Och solen skiner ju alltid i Göteborg. Gå dit & skaffa dig en bränna.
Östra Larmgatan 18

Spike Taproom 
I vårt nya favvo-område ligger Spike Brewery. Utemöblerna är på plats så fort solen är framme. Och vips! så är även du, stationen Gamlestan ny så det är enkelt att ta sig dit. Gör det och slå en lov, kanske har du tur och kan gazza med en bira.
Slakthusområdet Gamlestan, lördagar!

Vasa Brygghus (gamla Chez)
Chezzan har fått ny skrud för gång 54999999 i ordningen. Oldsberg är kickad även härifrån så du kanske slipper män av hans kaliber. Eller inte. Men det är värt en chansning, för vem vill inte återskapa minnena från 25-kronors vin och gymnasiefylla. Dessutom ackompanjerat av sol, om det nu är sol då.
Vasaplatsen

MIM – More is more
Lyssna på kombon hisingen + veganskt + öl + uteservering. Ja, du kan slänga ihop laptoppen dirr och hoppa på valfri spårvagn mot ön. Vi älskar och lovordar.
Herkulesgatan 40

Taket på OGBG
Vem kunde tro att området kring Stenpiren skulle ha mer att erbjuda än en ny spårvagnshållplats och ett färjeläge? Joho du. Nu finns här också en av Göteborgs finaste vyer med servering. Det är nästan så att en blir lite illa till mods. Enligt vilka preferenser får en ha det såhär bra?
Skeppsbroplatsen 1

Bar Kino
Nej, det var väl inget nytt. Det syns ju från långväga, eller åtminstone från ett par meters avstånd, att grusplanen framför Hagabion är en av Göteborgs bästa uteserveringar. Mycket baserat på folktäthet och dekorationsbelysningens breda färgskala. Det ser ju så mysigt ut.
Linnegatan 21

Boulebar
Addera en palm eller två och näst intill vilken servering som helst ser inbjudande ut. Det är givetvis inte det minsta sant men visst ser det härligt ut när det blåser i de artificiella bladen när en svalkande havsbris drar in längs med kanalen. Nääästan som på Rivieran. Fast bättre.
Rosenlundsgatan 8

Skansen Kronan
Det må vara självservice men eftersom att du, som alla andra, brinner för god service är ju en gräsmatta framför Skansen Kronan inte mindre åtråvärd än någon smockfull terass i den här staden. Tvärtom. Mer yta att göra vad man vill på, mer utsikt att bli blödig till och betydligt mer pengar kvar i plånboken när kvällen är över.
På berget mellan Haga och Linné

Champagnebaren Forsén & Öberg
Skiter du istället fullständigt i svängrum, utsikt och att ”den som spar han har”? På Champagnebaren är det istället begränsad yta, dyrt och skuggigt. Men på ett bra sätt. Hur då undrar du? Innergård med grusgångar och smala trädgårdsmöbler i metall. Och ja, Champagne då, svarar vi och du förstår precis.
Kyrkogatan 13

 

Res genom Frankrike utan att lämna Luzette

Luzette ger sig ut på en resa – utan att lämna Centralstationen. De kommande två åren präglas restaurangens meny av tolv franska mat- och vinregioner.

På onsdag börjar Luzettes resa genom Frankrike.

Under två års tid kommer restaurangen att besöka tolv franska regioner med starka mat- och vintraditioner, från Alsace i norr till ön Korsika i söder.

Från Alsace i norr till Korsika i söder

Med hjälp av kunniga vänner från de olika regionerna och andra finsmakare som vurmar för det franska köket sätter de smakerna på menyn som specialkomponeras för varje ny plats.

– Det franska köket har så mycket att erbjuda att vi tycker att det behövs två år med tolv olika stopp för att hinna med att visa upp de regionala matskatterna som finns, säger Björn Wallentin restaurangchef på Luzette i en kommentar.

Matkonnässören Pelle Sturén och Frankrikekännaren Per Nordlind agerar reseledare.

Sparris och fransk pizza på menyn

Först ut är Alsace i nordöstra Frankrike den 25–26 april.

Regionen har tillhört både Tyskland och Frankrike och mattraditionerna är formade därefter.

På menyn hittas därmed både sparris, Choucroute Alsacienne Garnie (surkålsgryta) och den franska pizzan Tarte Flambée.

Under Alsace-dagarna öppnar köket och Alscace-baren från kl 17.00 på onsdagen.

”Det finns en champagne för varje maträtt”

PÅ NYTT JOBB. Erica Lalér, ny sommelier på Rånäs Slott, älskar champagne och hårt jobb. Nu vill hon öka svenskarnas kunskap om vin i allmänhet, och champagne i synnerhet.
Hej Erica, du är ny sommelier på Rånäs slott, men har en lång bakgrund i besöksnäringen. Vad är det i branschen som du brinner för?

– Jag har jobbat i besöksbranschen i runt 20 år, började väldigt tidigt inom service. När jag var 16 år stod jag bakom baren och blandade cocktails. Jag tycker om pulsen, medarbetare som har energi och impulsivitet och som är flexibla.

2010 tog du examen i London och fick certifieringen Advanced Court of Master Sommelier, vad var det i sommelieryrket som lockade?

– Min dåvarande pojkvän var sommelier och det visade sig att jag hade fallenhet för vin. Jag blev som besatt och när jag väl började studera så provade jag hela tiden, och sökte mig till Gordon Ramsay, där var det ett stort team av sommelierer som jobbade ihop. Jag fick börja med att hämta flaskor i källaren och hälla upp i glasen. Jag blev tränad av en av de bästa sommeliererna i London.

Hur kom det sig att du tog steget till vinbranschen?

– Jag jobbade på Eriks bakficka under några år och lärde mig successivt mer om vin. En kollega åkte då till London, han ringde mig och sa att det fanns ledig plats som assisterande restaurangchef. Då upptäckte en av mina chefer att jag kunde ganska mycket om vin, och han satte mig på en sommelierutbildning och där började det.

När du tagit den examen började du jobba på Texture Restaurant och var med i framtagandet av Englands största champagnelista. Vad innebär det?

– Texture hade en inriktning på champagne, delägaren var master sommelier och hade fått ett fint champagnepris. Champagne stod honom varmt om hjärtat, helt enkelt. Tillsammans byggde vi upp den här listan med flest champagner i London.

Och så har du valts in i ordern Coteaux du Champagne och Madame du Coteaux du Champagne. Vad händer där?

– En person som jobbar inom den här ordern kom på besök regelbundet till Texture och jag guidade dem alltid. Efter några år sökte den här personen upp mig och ville välja in mig. När jag valdes in var det pompa och ståt. Grejen är den att jag fårinte riktigt berätta. Men i stora drag handlar det om att värna om champagne och utbilda folk i ämnet.

Betyder detta att champagne är din favoritdryck?

– Ja, det måste jag säga. Det är något speciellt. Och tillsammans med mat är det så gott, det finns en champagne för varje maträtt.

Vad utmärker en bra champagne?

– Beror helt på omständigheterna. Det är svårt att säga. När champagnen är generös i sina dofter, då är den bra. Det finns massor att upptäcka i champagnen. När man kan sitta länge efteråt och känna kvar smaken.

Vad hoppas du kunna tillföra på Rånäs slott?

– Champagnens fördelar. Men också kunskapen om vin, och att kunna förenkla, göra vin till något som alla förstår sig på. Jag vill att alla ska få tillfälle att hitta ett riktigt bra vin.

 

Han startar egen busslinje mellan Slite och Visby

Kollektivtrafiken på Gotland är inte anpassad efter turisternas behov, tycker entreprenören Jonas Henning. Därför startar han en egen busslinje – Sliteexpressen.
Med start i sommar från vecka 26 ska den nya busslinjen Sliteexpressen köra sju gånger tur och retur mellan Visby och Slite på Gotlands östkust. Bakom initiativet ligger Jonas Henning, som sedan 2015 driver Slite Strandby och destinationsutvecklingsbolaget Gotland Sports Academy.

Vi vill att fler ska upptäcka Slite, och att man inte behöver bil för att ta sig runt på Gotland. Vi erbjuder en möjlighet att lämna bilen hemma och ta bussen, ett sätt att ordna med transfer för våra gäster helt enkelt, säger Jonas Henning.

Men Sliteexpressen är tänkt även för de besökare som inte ska bo där.

– Vi tror att folk som bor i Visby vill ut ur stan och se annat, då kan man ta bussen för att åla och sola och bada och ta del av vår cykelpark eller hyra havskajak.

Han ser även kryssningsgästerna som målgrupp för paket där de kan bussas till Slite Strandby för att sedan ta en båttur till Enholmen.

– Sliteborna kommer att få användning av bussen då de vill åka in till Visby och festa för att sedan ta nattbussen tillbaka. Detta är ett sätt att skapa mervärde för våra gäster och samtidigt få fler gäster till Slite, säger Jonas Henning.

Räcker inte kollektivtrafiken på Gotland till?

– Jo under vissa perioder men den har ännu ingen sommartidtabell ute, och våra gäster bokar ett år i förväg och vill veta om de kan ta sig till och från Slite. Den normala lokaltrafiken är mer av en mjölkbuss som stannar överallt och som anpassar sig till skola går och jobbpendling. Vi tittar mer ur ett turistiskt perspektiv och anpassar oss efter gästernas behov, säger Jonas Henning.