FoodFriends

2020 What’s next?

Några av de största frågorna så här några dagar efter årsskiftet är oundvikligen, vad kommer vi äta under det kommande året? Vilka är de mest intressanta trenderna och kommer vi gilla dem? Vi önskar att vi kunde berätta det för er men det kan vi inte, och istället för att uppfinna hjulet igen, genom att kalla en matmarknad med tak för en foodcourt och säga att det är så vi vill handla vår mat under 2020, så har vi grävt runt lite och kollat med de riktiga trendspanarna runt om i världen och därefter försökt sammanställa några eventuella trender. Det blir inga långa utläggningar om varför eller hur, utan snarare vad vi läst och hört under jul och nyårshelgerna. Ok då ska vi se.

Vi kommer gilla mögliga saker, eller snarare fermenterat, allt från roliga ostar, inlagd mat till nya drycker. Sötsuget kommer behövas stillas allt mer eftersom både det lokala, nationella och världsliga politiska landskapet verkar vara minst sagt stökigt så vi får luta oss tillbaka och äta istället. Vår nya comfortfood blir asiatisk gröt, Jook kanske?

Vi kommer behöva rädda planeten lika mycket nästa år så du kan börja se fram emot mer återanvändningsbara produkter. Så var beredd med din egen mugg när du skall köpa kaffe. Och även om hållbarhet var nyckelordet 2019 så lär dig mer om plant based så förstår du bättre varför du kommer äta så mycket av det.

Och precis som gröten så blir Asien dit våra blickar och smaklökar kommer dras. Japan framförallt, Tokyo står redan i fokus med sommar-OS senare i år, det gör också att fler kommer vilja synas lokalt och gärna med något drick eller ät-bart. Men glöm inte heller Indien, Vietnam och Laos som kommer inspirera oss massa. Vi kommer även se mycket färska blommor i maten.

Och många tror att vi kommer vara intresserade att laga mat ihop med andra. Olika sorters mat med olika sorters människor. Vi kommer inte bry oss om ålder, ursprung eller övriga intressen utan maten får oss att mötas i kök eller runt en grill.

Och gällande åldrar så blir Millennials ytterligare ett år äldre, alla ni som är Millennials tillhör en generation som inte bara är intresserade av mat, ni är också duktiga på mat, det kommer bli intressant att se hur ni utvecklas ytterligare och hur ni för vidare er syn på mat till era barn. Är detta kanske året då vi äntligen börjar se barnmenyerna försvinna?

Och när vi pratar om menyer och deras innehåll, så är de flesta övertygade om att de köttfria alternativen kommer öka drastiskt. Detta gäller på allt från snabbmat till fine dining. Vi kommer säkert få se en helt ny typ av bonde, ännu mer klimatsmart och med fokus på framtiden.

2020 års färg blir blå. Jag har ingen kommentar där tyvärr, men så blir det säkert..

Men vad gör vi när allt krisar? Jo då tar vi hjälp av tech!
Artificiell intelligens kommer finnas överallt och framförallt i våra restauranger.
Den typen av intelligens ersätter aldrig en människas, men den kan hjälpa till. Snabbmat, storproduktion och att i realtid kunna avgöra pris, tillgång och efterfrågan på både lagervara och färskvara.

Utkörningsmarknaden kommer fortsätta växa, vi kan vänta oss mer riktad reklam med mer anpassad mat på samma sätt Netflix och Amazon rekommenderar serier och varor till oss.

Blir det så här? ja kanske, tänk på att allt som är listat ovan är från medier, kritiker och matkännare som har örat mot marken, och även om vi håller med om mycket av det så är det inte våra idéer.

Personligen tror jag vi kommer se fler sammanslagningar av stora varumärken under året. För mig var en av de största händelserna också en av de sista som hände 2019, att Tripadvisor och Michelin guiden nu bor under samma tak.
Inte helt säker på att detta är bra för branschen, kanske så spelar just den här sammanslagningen eller uppköpet inte så stor roll, eller så gör den det. Men den sätter tonen för framtiden för många andra företag inom branschen. Vad behöver andra göra för att ”hänga med”? Med fler och fler sammanslagningar så får den lilla aktören mindre att säga till om och känslan av monopol kan infinna sig. Som alltid är det pengar som styr, självklart måste det finnas ett incitament, men det finansiella är väldigt sällan det som är det viktigaste när man ger sig in i vår bransch.

Men samtidigt kanske det städas upp lite bland varumärken och företag, kontrollen och insynen blir förhoppningsvis bättre samtidigt. 2020 kommer bli intressant och jag tror vi kommer få vara med om stora händelser och innovationer som gör det bättre för oss och resten av jorden.

Nu kör vi!

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!