FoodFriends

Villa Baro öppnar upplevelshotell

Den 21 april nyöppnade Villa Baro, upplevelsehotellet vid Bysjöns kant utanför Åtvidaberg. Villa Baro erbjuder naturupplevelser, golf, padel, yoga, wellness och jakt, allt på baroniets egna mark.

Villa Baro är en av Sverige största privata egendomar om totalt 22 000 hektar. Egendomen ger titeln baron till dess innehavare och i tio generationer har familjen Adelswärd förvaltat marken.

Från trädgårdsskola till golfbana

Verksamheten började som trädgårdsskolan men 1950 lades denna ner och istället byggdes en golfbana på 9 hål och ett bed and breakfast då kallat Trädgårdshotellet. Utöver golfen ger de stora markerna unika förutsättningar till jaktupplevelser, kajakturer och vandringsleder.

– Vi är stolta över vår familjehistoria och ödmjuka för allt den gett och vi glada över att kunna inleda ett nytt kapitel i vår familjs företagande. I allt det här är vi nog mest förtjusta över fusionen mellan 1700-tal och 2000-tal, dynamiken mellan då och nu, säger Gustaf Adelswärd hotell- och markägare.

Största renoveringen sedan 1900-talet

Under 2019 har hotellet nämligen genomgått den största förändringen sedan den dåvarande trädgårdsmästarskolan förvandlades till hotell på 60-talet. I och med namnbytet till Villa Baro har hela den gamla huvudbyggnaden totalrenoverats och kompletterats med en ny flygel om totalt 20 rum, varav tre sviter, wellnessavdelning och yogasal blickande mot Bysjön. Malin Adelswärd har lett arbetet och säkerställt att det håller samma nivå som övriga fastigheten.

– Inför projektet åkte vi på inspirationsresor till Nederländerna, Spanien och inom Sverige. Till slut landade valet på arkitektfirman 3dO som ritat en diskret träflygel som harmonierar med huvudbyggnaden. Stora fönster från golv till tak bjuder in naturen. Inredningen i både flygeln och huvudbyggnaden andas lekfullhet samtidigt som det gör baroniets historia rättvisa, säger Malin Adelswärd.

Restaurangen är i princip självförsörjande på kött. Få andra restauranger i Sverige har lyxen med dovhjortstam, kräftsjö och lammuppfödning på egen mark.

Upplevelsehotell utöver det vanliga

Med i förvandlingen, driften och utvecklingen finns också elfte generation Adelswärd. Den 25 år unga Ebba, med examen från Les Roches utbildning i hotel management i Schweiz, är operativt verksam som familjemedlem och ser till att hotellet håller sig ájour med tiden och fortsätter vara ett efterfrågat resmål. Med familjens målsättningar som ledstjärna.

– Min ambition är att Villa Baros erbjudande ska utmärka sig i hållbara och generösa idéer. Jag tycker mig se hur en ny generation lyxkonsumenter väljer hållbarhet och upplevelser framför prylar och överflöd. Där tror jag att vi trots fasader från 1700-talet kan bli Sveriges modernaste upplevelsehotell, säger Ebba Adelswärd.

– Vi är otroligt stolta över det upplevelsehotell som vi skapat, nu får våra gäster ta över. Vi vill att de ska känna sig fria att forma sin egen upplevelse, inte minst efter den här våren då vi nog alla är i behov av att komma undan vardagen, utan att lämna landet, säger Villa Baros vd Marcus Carlgren.

 

Sofie

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!