FoodFriends

Alchemisten 2.0 Öppnar snart i Köpenhamn

För att ytterligare befästa sin position som en av världens gastronomiska huvudstäder får nu Köpenhamn ännu en banbrytande restaurang. Samma dag som USA’s nationaldag och samma dag som Kodjo Akolors sommarprat i Sveriges radio, (ok kanske mindre intressant..) så slår Herr Munk upp dörrarna till Alchemist 2.0 den 4 Juli.

2015 öppnade Rasmus Munk en liten Gastro-bar på Århusgade där han serverad fantastisk mat till endast 15 gäster åt gången. Det var Alchemist 1.0. Nu efter två års byggnation öppnar han tillsammans med storägaren och före detta SaxoBank chefen Lars Seier Christensen sitt nya ställe. Lokalen ligger på Refshaleøen och blir därmed mer eller mindre granne med både ”nya” NOMA och AMASS. Lokalen har tidigare huserats av den Kungliga Danska Teatern som använde lagerlokalen till att bygga scener och kulisser. Men efter att den danska konstnären Maria Rubinke fick designa om entréporten, Rasmus själv med bestämt inredning och budgeten på dryga 150 miljoner svenska kronor har spenderats så är man nu redo att öppna.

Maten blir ”Holistic Cuisine” enligt Munk själv. Något som han har planerat, funderat över och tränat inför länge. Han beskriver det som filmiskt och vill ta sig an Alchemist på ett plan som sträcker sig förbi tekniker, kultur och traditioner.
I en intervju med Anders Husa säger han,

– I hope we will set things in motion. I want Alchemist to comment on the present and create something that can resound further than the restaurant industry. I want people to eat – and then think.

Det är flera som säger och tror att detta blir Köpenhamns nästa stora dragplåster inom gastronomin. Och det blir det säkert. Det känns inte som vi sett något liknande i Norden, kanske världen på väldigt länge. Tankarna går såklart till de mest experimentella dagarna hos Katalanska El Bulli, eller till Chicago och Alinea men framförallt till Bray och Heston Blumenthal med hans ikoniserade The fat Duck. Heston som också flörtat med att skapa mat som lurar ögat och gommen.

Hur som helst verkar intresset stort för Rasmus Munk. Bokningen öppnade för ett par dagar sedan och redan nu säger ryktet att det står fler än 17 000 personer i kö för att få en plats.
Kritikerna, bloggarna och skribenterna kommer att försöka överträffa varandra den närmsta tiden med haglande superlativ för att beskriva hur speciellt Alchemist 2.0 är.
Mest intressant just nu enligt oss är definitivt Anders Husas artikel och intervju som kan läsas via länken.

Håll till godo.

Alchemist 2.0 finally re-opens on July 4th, andershusa.com

Fotograf: Claus Bech Poulsen

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!