FoodFriends

Äntligen kommer det en svensk dokumentärserie om Malmös matscen

Efter alla internationella dokumentärserier om mat och gastronomi som fyller streamingtjänsterna i vår ruta eller på vår skärm, är det på tiden att vi får en egen serie att följa. Och nu kommer kanske svaret. Matkanalen börjar sända i Sverige till våren och med det premiär för ”Gatumat & Gourmet”, med Pierre Orsanders. Orsander skall visa oss allt från gourmetmat till mer anspråkslös streetfood.

Pierre Orsander har tidigare arrangerat Burgarnatten, arbetat hårt med att få falafel-VM till Malmö, startat en podd om gastronomi och mycket mer. Utöver detta kan han titulera sig författare med sina böcker ”Malmöstronomy” och ”Falafelboken”.

Matkanalen föddes i Norge 2015 av Øivind Lindøe. Han lyckades nå en publik på drygt 600 000 tittare varje månad genom att kombinera internationellt innehåll med nya norska program.
Under hösten 2019 bestämde han sig för att kontakta Pierre Orsander med ambition att hitta ett samarbete för att sända matkanalen även i Sverige. En sak ledde till nästa och under våren kan vi se fram emot ”Gatumat & Gourmet”, en tv-serie om Malmös matscen, berättar Sydsvenskan som träffat Pierre Orsander. Formatet kommer i åtta avsnitt där varje episod kommer handla om en speciell rätt. Pierre Osander säger i en intervju med Sydsvenskan;

”Det blir pizza, råbiff, falafel, mackor, glass, dumplings, sushi och nudlar. Sen gör vi en twist på det så vi försöker få in en variation av streetfood och gourmetmat. I exempelvis pizzaavsnittet äter vi traditionell pizza på Dal Sud, lite mer unika smakkombinationer på Mastio och sen mer american style-pizzor på Opopoppa”

Andra kändisar inom den lokala restaurang och matscenen i Malmö vi kommer få träffa är, Vollmers, Köket Lu, Poms mackor, Ost & Vänner, Head Noodle Bar och flera. I intervjun berättar Pierre också, – Syftet är att få fler att komma till Malmö och upptäcka vår matscen och gärna ställena som folk vanligtvis inte besöker. Han lägger även till att inspirationen kommer från bland annat ”Ugly delicous” av ingen mindre än David Chang, som vi på FoodFriends tipsat om flera gånger, du har väl sett den?

Första avsnitten släpps den första april, och därefter kommer det en gång i veckan. Första april blir även datumet då Matkanalen gör sin premiär i Sverige.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!