FoodFriends

Aperitif innan maten? Prova Manzanilla

När sommaren bjuder på sena kvällar och långa middagar får man ibland känslan av att en liten ”nightcap” är på sin plats. Bra för matsmältningen och ett trevligt sätt att avsluta kvällen på. Men för att sätta en trevlig ton inför kvällen så glöm inte den lilla aperitifen. Istället för en öl eller den klassiska sommar-rosén föreslår vi Sherry. Just det Sherry, letar du efter någonting med balanserad styrka och tydliga smaker så rekommenderar vi en Manzanilla.

Manzanilla varken syns eller hörs lika mycket som andra innanmåltidsdrycker, men kan passa fantastiskt en sommarkväll. Och för er som kanske besöker Spanien och Andalusien under semestern är det definitivt ett måste. Manzanilla kommer från den lilla kuststaden Sanlúcar de Barrameda utanför Cadiz på den spanska atlantkusten. Manzanilla är egentligen en fino (en typ av sherry) men den skiljer sig lite i smak. Den ter sig vanligtvis som lite lättare och bjuder på toner av kamomill och gröna äpplen. Anledningen till den lättare karaktären är att en annan typ av jästsvamp hjälper till som bildas vid den mer jämna temperaturen från havet. Alkoholhalten är densamma, runt 15% och samma druva används vid framställning, Palomino.

Märken att leta efter är Barbadillo, Emilio Lustau, Alexander Jules, Delgado Zuleta, La Cigarrera och Pedro Romero. Vill du unna dig något extra gott eller känner andan falla på så prova vad som anses vara en av de bästa inom Manzanilla, leta reda på en flaska Equipo Navazos. En liten druvhandlare/producent som åker regionen runt för att hitta fantastiska tunnor med vin som annars skulle gå i en större blend. Istället köper han dem och buteljerar det oblandat. Vinet blir vanligtvis fantastiskt vilket också betyder att det blir lite dyrare, mellan 500 och 1000 kr per flaska ungefär.

Tänk på att din sherry trivs bäst i kylen och serveras sval eller kall. Vinet ändrar smak och karaktär ganska betydligt när det värms i glaset. Bra tilltugg kan vara oliver, Marcona mandlar eller rökt iberico skinka, men det passar egentligen bra till all fisk och skaldjursinspirerad mat.

Lycka till.

 

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!