Beaujolais Nouveau, whats all the fuzz about? - FoodFriends

Beaujolais Nouveau, whats all the fuzz about?

Igår var det den 21 november. Inte bara en grå novembertorsdag i den svenska restaurangvärlden utan en av dagarna på året som enligt vissa är värt att fira. Det var dags för den tredje torsdagen i november och dags för Beaujolais Nouveau.

Så, whats all the fuzz about? Jo den tredje torsdagen i november så släpps det unga, enligt vissa alldeles för unga, vinet från det franska distriktet Beaujolais i området Bourgogne. Vinet gjort på druvan Gamay har genom åren skapat tillfälle för vinälskare och vinförsäljare att ställa till med fest. Och vill man fira Bojo Nouveau, som det också kan kallas, så finns det gott om ställen. Självklart var de största entusiasterna ute i god tid igår och väntade på släppet. Men missade du det så behöver du inte oroa dig, det finns gott om tid och tillfälle att prova den saftliknande drycken.

Balzac i Stockholm var traditionsenligt i tid och ställde till med fest, precis som andra hängivna vinbarer runt om i landet. Men vissa satsar mer på helgen som kommer. Skulle du vara i Göteborg till exempel så passa på att kika in hos Bar la Lune, Wine Mechanics eller Fabrick som väljer lördagen för att fira.

Så var kan du förvänta dig då? Vissa kallar vinet godisliknande, medans vissa säger att vinets unga karaktär är vad som skapar det speciella. Och ungt är det, från skörd tar det bara några veckor innan det finns tillgängligt i handeln. Men vissa kallar det en trend som borde avta mer och mer. I en artikel från 2006 av Andres Fagerström, vin och dryckesskribent för Bonnierägda Sydsvenskan, så beskrivs det som en trend som håller på att dö. Fagerström beskriver Beaujolais nouveau som en nyhet, en nyhet som blev en trend, av vilken blott en tynande tradition återstår. På den tiden hade Systembolaget köpt in 60 000 flaskor, som då jämfördes med 1985 då en kvarts miljon buteljer såldes. Fagerström beskriver i artikeln från 2006 hur försäljningen hade gått brant nedåt de åren innan. Och 2005 såldes endast 40 000 flaskor enligt uppgifter från systembolaget. Han skrev även då att;

”Det är ett kvartssekel sedan franska vinbönder kom på att ofärdigt vin liksom konserverad gröt kunde säljas med mördande reklam. Och en hel värld gick på det. Släppet av det nya vinet inväntades med samma spänning som den en kräftfiskare erfar i augusti. I Paris liksom i New York och så småningom i Sverige. Det var inne, nyhetens behag var stort och trenden pekade brant uppåt. Men på 1990-talet stod det plötsligt klart för oss att kejsaren var naken. Nytt grumsigt vin kan vara charmigt att få några muggar av i en by i Rhenlandet, vino novello kan vara en upplevelse om du får ett glas – jag upprepar ett glas – gärna av Duralex, på en bar i Florens och upptappat från en damejeanne. Beaujolais nouveau kan vara en del av platsens tjusning om det intas i Beaujolais i november. Men nytt vin buteljerat, exporterat till Ultima Thule och konsumerat ur ett Orreforsglas – nej, det är bara fel”

Vidare i texten beskrivs hur vi svenskar har blivit mer vinmedvetna och inte längre går på den lätta. Men idag är det viss skillnad. Idag dricker vi grumsigt vin som aldrig förr. Om det är Beaujolais Nouveau eller naturviner eller ofiltrerat eller vad det än är så både köper och dricker vi det, gärna skall tilläggas. Med inspiration från Stockholm, Köpenhamn, Berlin och flera andra plaster runt om i Europa jagar vissa av oss flaskor med annorlunda roliga och vackra etiketter från producenter som har en annan syn på produktion och framställning av deras druvor.

Det är lätt att tycka, gilla eller rata. Det är få saker som lyckats dela vin-communityn så mycket som naturvinerna lyckats med de senaste åren. Jag personligen tycker ingenting om detta. Eller, jag tycker det är roligt att det finns så mycket man kan välja att tycka om eller inte. Jag tycker man skall dricka det man tycker är gott, vilken stil av vin det än är. Och jag tycker man skall tipsa både vänner och gäster om vad man borde testa, men jag tycker inte man skall döma folk baserat på vad de tycker eller dricker. Även om jag gillar Anders Fagerström och hans tips, hans tolkningar och kommentarer i sina texter så tror jag inte han hade rätt då. Visst har nyhetens behag lagt sig, men idag går det att få sina ivriga fingrar på viner vi inte hade kunnat drömma om för 13 år sedan. Vi vet dessutom mycket mer om riktad reklam och om marknadsföringens kraft. Vi är mycket mer självsäkra i vad vi tycker och vi kan ofta backa upp det med kunskap och kan vi inte finns alltid Google.

Men det var ju Beaujolais Nouveau detta skulle handla om. Så nu kanske du vet lite mer och vad som hände igår, samt vad det är vissa gäster kommer fråga om i helgen. Kanske är du ny på golvet eller bakom baren inför en hektisk helg och känner dig lite orolig? Oroa dig inte, vi har alla varit i den situationen. Ny på jobbet och inte så bevandrad inom vinets värld. Men det är ingen fara det kommer gå bra. You got this!

 

Beaujolais Nouveau säljer dåligt, Sydsvenskan.se