FoodFriends

Chablis stannar i Bourgogne efter protester utanför Paris

För inte så länge sedan kom ett förslag att man skulle avgränsa Chablis från resten av Bourgogne.
Men efter protester verkar det nu inte bli så. Inte så konstigt kanske eftersom Chablis producenter inte gör en sak av att vara en del av Bourgogne, det skrivs sällan ut på flaskan och frågar man konsumenter så är det inte många som vet var Chablis hör hemma. Man kan kanske gå så långt som att säga att Chablis har vart lite av en outsider i Bourgogne.
Det är kanske inte så konstigt att det finns funderingar bland konsumenterna, inte bara för att vinmakarna hellre skriver Chablis på flaskan än Bourgogne, utan även för att vinets karaktär ofta särskiljer sig från resten av Bourgognes AOC’s. I sort sett alla vinmakarna använder druvan Chardonnay vid framställning, men vinerna från Chablis tenderar att vara en smula lättare och ljusare än de ofta ek-lagrade vinerna längre söderut i regionen.

De flesta producenterna har vart bekväma med detta, men när det väl kom till kritan att man skulle ta bort dem så tog det emot. Så förra veckan reste producenter från Bourgogne till Paris för att ha ett protest-möte vid ”the National Institute of Origin and Quality (INAO)” det är dom som hanterar Frankrikes AOC system, och som kom med förslaget från början. De höjda rösterna i protesterna menade på att de skulle bli allt för många små producenter som skulle lämnas utanför och skulle därmed inte kunna använda appellationen på sina viner, och därmed tappa trovärdighet, eller kvalitetsmärkningar. INAO å andra sidan menade på eftersom många Chablis-producenter inte använder appellationens märkning ändå skule inte förändringen betyda så mycket.

Men Frankrikes vinindustri är mer traditionell än så visade det sig. INAO böjde sig för sina ”motståndare” som protesterade och Christian Paly kommitténs president sade efter beslutet att;

“I will not be the president who takes Chablis out of Burgundy”

De som hjälpte Chablis med protester och genomförande var hela federationen AOC. Och enligt franska nyhetssajten AFP så var det presidenten för AOC, Thiebault Huber som stod för genomförandet av protesterana för att hjälpa sina vänner i Bourgogne. Thiebault Huber sa efteråt;

“We don’t understand how you can exclude producers who have been part of Burgundy for centuries”

Så nu passar vi på att gratulera Damien Leclerc, chef för ” the Chablis growers’ association” och alla hans vinmakande kollegor i Chablis. Chablis är och förblir en del av Bourgogne, tills vidare i alla fall.

Salut!

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!