Chianti Classico – Vad döljer sig bakom den bastklädda flaskan? – FoodFriends

Text Here

Info

Chianti Classico – Vad döljer sig bakom den bastklädda flaskan?

Vi i Sverige har alltid haft en liten förkärlek för italienska viner. Tittar man på systembolagets försäljningsresultat så hittar man Italien längst upp på listan i stort sett varje år.

De senaste åren har säkert lådvinsdrickandet påverkat försäljningsvolymerna men även innan det blev populärt så har Italien varit vår favoritproducent när vi valt vin. Dominerande regioner är Toscana, Piemonte och på ohotad första plats Veneto med etiketter som säger Amarone, Valpolicella och Ripasso. Vi verkar gilla viner med en tyngre karaktär, kraftigare nyanser och mindre finess (egen åsikt). På senare år har Piemonte fått ett litet uppsving, medans Toscana alltid funnits med som en stark spelare. Det är kul att även personer som inte jobbar i en vinbar i Stockholm eller Malmö börjar titta på viner från Sicilien, Marche, Umbrien och även Lazio och Abruzzo som numera producerar fantastiska viner, både naturliga och gjorda på traditionsenligt vis. Italien har under flera år vart det land som producerat mest vin av all länder, även om Frankrike på senare år gått förbi.

Under 80 och 90-talet ikoniserades ett speciellt vin från Italien, nämligen bastflaskan från Chianti. Intryckt mellan Florens och Siena ligger kullarna med de drömska utsikterna och det fantastiska ljuset. Här i hjärtat av Toscana ligger vad som numera är Italiens mest kända vindistrikt. Men bastflaskan har haft en brokig karriär och en internationell nedgång de senaste årtiondena. Men det som finns bakom basten, eller fanns, var ofta ett mycket trevligt vin. Idag känns det som chianti viner i allmänhet och chianti classico synnerhet är generellt mycket bra. Men varför dricker vi inte mer av dem?

Den fantastiska vinskribenten Eric Asimov som bland annat skriver för NY-Times har gjort en mycket välskriven och underhållande artikel om just chianti viner och deras kvaliteter.
Artikeln är på engelska men väl värd att läsa. Den finns länkad nedan.

Så nästa gång du står och skall välja vin till en gäst, eller på ett [välsorterat] systembolag så ta en extra funderare på om inte klassikern från den stora stöveln i söder skulle passa bra.

Trevlig Helg

Chianti Classico, Beyond the Straw-Covered Bottle, Eric Asimov NY-Times