FoodFriends

Då var det dags igen. Proffsen tipsar inför helgen

Tycka vad man vill om systembolaget och monopolet men om vi skall köpa en flaska vin, eller annan alkoholhaltig dryck för den delen, är det dit vi får vända oss. Så när vi står framför hyllorna i det svala lysrörsljuset och läser på det ofta intetsägande omdömena skrivna på små lappar ställer man sig samma fråga som Leif Östling (kanske inte så genomtänkt) gjorde  -Vad får jag för pengarna?

Ja det kan vi tyvärr inte svar på, för hade vi druckit oss igenom hela systembolagets utbud hade det inte funnits mycket tid eller mindfulness att skriva om det. Men känslan man får innanför bolagets äggvita väggar och något sterila lukt är att det verkar som folk har en magisk gräns när vi unnar oss en flaska vin. Gränsen är inte en färg, styrka eller fyllighet utan snarare en ekonomisk. Rätta mig gärna om jag har fel men lyssnar man på mumlandet bland kunderna (vilket jag inte har för vana att göra) tenderar folk att sätta den gränsen vid hundra kronor. En flaska vin över hundralappen anses som ett finare eller bättre vin med högre kvalité. Om detta stämmer eller inte tänker inte jag avgöra. Personligen tycker jag att ett vinerna som erbjuds är för dyra som det är. Inte på grund av snålhet, tillverkningsmetoder eller kvalité utan snarare på grund av skatt.

Ibland frågar någon trevlig och glad medlem från personalen om de kan hjälpa till, men eftersom de flesta som arbetar på systembolaget inte verkar dricka speciellt mycket vin och inte ens provar vinerna som de skall sälja (tro mig, starka källor) så bör man nog göra sin läxa eller använda en vald digital sökmotor för att ta reda på vad som är vettigt eller inte.

Då och då kommer små tips från erkända krögare, sommelierer eller vinskribenter om vad vi skall dricka och vad det bör kosta.
Och allt som oftast så, i alla fal ett par gånger per år så heter det tipset “bästa vinerna under hundra kronor”.

Och det är precis vad den här gnälliga artikeln handlar om. Lagom inför denna helgen när en stor del av svenska befolkningen firar sina första semesterdagar så kom just ännu ett sånt här tips.

Denna gången från några av våra favoriter nämligen vinskribenterna från sydsvenskan.se. Och nu när systembolagen fylls av just er som har helgen ledig eller om era gäster frågar om tips så passar det här tipset in perfekt. Tipset är från Gunilla Hultgren Karell och finns länkad nedan. Jag har lyckats testa en hel del av vinerna redan och instämmer till stor del. Speciellt Cavan och Vinho Verden är kanon för vad det kostar, nämligen under hundra kronor.

Lycka till och trevlig helg på er!

 

10 goda sommarviner under 100 kronorsydsvenskan.se

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!