Dags att knipa framtidens restaurangare kanske? - FoodFriends

Dags att knipa framtidens restaurangare kanske?

Detta är tiden på året då unga börjar leta efter sommarjobb. I Malmö är det i år extra viktigt när fler praktikplatser kommer behövas eftersom de tidigare alternativen inom hotell, restaurang och butik försvinner.
Detta står klart efter Malmö stad har fört diskussioner med fackförbunden Hotell- och restaurangfacket och Handels. Resultatet blev att 1600 plaster försvinner från ”Ung Sommar” inför säsongen 2020.

Sommarjobbet eller praktik är ofta den första kontakten unga får med arbetslivet och den erfarenhet man samlar på sig gör det inte bara lättare att förstå vad man kan förvänta sig av arbetslivet utan även vad man eventuellt är intresserad av. De allra flesta lyckas skaffa sitt sommarjobb själva, men för alla mellan 16–19 år som inte får tag på ett jobb så erbjuder Malmö Stad sommarpraktik via Ung i sommar. Förra sommaren förmedlade kommunen hela 3762 sommarpraktikplatser. Men efter årets förhandlingar så vill alltså inte fackförbunden Handels & Hotell- och restaurangfacket förhandla någon överenskommelse.

Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning arbetar nu hårt för att hitta alternativ till praktikplatserna som försvinner. Även om platser kan uppenbara sig inom kommunens verksamheter och de kommunala bolagen eller till och med inom näringslivet så är det mycket tråkigt att unga går miste om en chans inom restaurangbranschen. En bransch som redan upplever stor personalbrist och där unga talanger kan vara oslipade diamanter. Sedat Arif (S), som är ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden säger så här om beslutet;

– Jag är otroligt besviken. Det här kan sätta många unga i en väldigt svår sits. De som söker praktik saknar ofta rätt kontaktnät och behöver den där första jobberfarenheten så väl. Jag har fört samtal med facken om vilka villkor de vill ändra på och om hur vi kan arbeta tillsammans med uppföljning. Jag har inte upplevt någon vilja att förhandla från deras sida och beklagar för de ungas skull att vi inte nått en överenskommelse

Detta är ett gyllene tillfälle för restauranger att själva visa sitt intresse. Här finns möjligheten att göra något både för sig själv samt för den personen man hjälper. Ett par extra händer vid prep, servering eller i allmänhet. Malmö som dessutom är en stad med ökad tillströmning av turister varje år vilket brukar betyda högre tryck under just de perioderna som de unga letar arbete. Vice ordförande i arbetsmarknads och socialnämnden, Joel Laguna säger i ett pressmeddelande;

– Detta är mycket olyckligt och drabbar de ungdomar som behöver det mest. Jag vädjar till näringslivet att ha detta i åtanke inför sommarens rekrytering. Till nästa sommar hoppas vi ha hittat en långsiktig lösning med facken som bygger på att näringsliv och idéburen sektor är inkluderade i högre utsträckning. 

Vi på FoodFriends märker tydligt att vår karriärsida ”FoodFreinds Karriär” får otroligt många ansökningar från unga som letar arbetstillfällen, så det är inte endast Malmö som ser en stor efterfrågan på platser. Skulle din arbetsplats kunna vara en potentiell lösning för en yngre förmåga eller känner du någon annan som vill ställa upp, tveka inte att kontakta Sedat Arif eller Joel Laguna, kontaktinfo finns nedan. Regler som gäller för den som vill samarbeta med praktikanter är följande:

  • Praktikanterna är 16–19 år. De får utföra arbetsuppgifter, men får inte ersätta reguljär arbetskraft.
  • Praktiken kräver ett nära handledarskap, som praktikplatsen står för.
  • Praktikanter är försäkrade av Malmö stad.
  • Förra året sökte 5454 personer sommarpraktik. 3762 platser förmedlades.
  • Arbetsgivare som vill medverka kan skicka in en intresseanmälan via Ung i sommar: www.malmo.se/ungisommar

Sedat Arif, 0708-338410, Joel Laguna, 0733-442778