Dessertvinerna som vi pratar för lite om - FoodFriends

Dessertvinerna som vi pratar för lite om

Vad tycker du om dessertviner? Nja, sådär brukar svaret vara och dessertviner och sötare viner har alltid varit en vattendelare. Detta gör att det inte säljs så mycket av dessa viner som det kanske borde på landets restauranger. Men vi tror att ryktet vinerna har inte är riktigt välförtjänt. Utbudet och vinerna är idag betydligt roligare och intressantare än du kan tänka dig. Kanske skall du motivera dina anställda eller utmana dina kollegor?

Det finns fantastiska produkter från världens alla hörn som har hittat till både små importörer och till hyllorna hos de stora butikerna. I vårt fall gäller det systembolaget eller att köpa direkt från importör. Vinerna som går att få tag på idag kan vara gjorda på det mest oväntade druvorna och med en intressant teknik som ger vinerna unika stilar. Vad har du för viner av starkare karaktär på din arbetsplats?

Även om dessa viner ofta går under namnet dessertviner, så passar flera av dem mycket bra till massa typer av mat och rätter.

Men hur skall man hitta rätt? Passa på att fråga sommelieren där du jobbar, har du ingen på ditt jobb kan du säkert hitta någon genom ditt nätverk från en annan restaurang. Fråga personalen på systembolaget. Sök via dina digitala sökmotorer, precis som att vinerna har utvecklats så har även informationen om dem gjort detsamma.

Men vi skall ge dig några tips på vägen. Vi börjar med min egen favorit.

Cadillac
Inte långt från det mer kända området Sauternes, ligger lilla Cadillac. Endast någon mil nordöst och på andra sidan floden som delar Bordeaux på mitten. Gjord på samma druvor, Sèmillon och Sauvignon, men med en betydligt roligare prislapp. Vill du prova på så kan jag rekommendera, Château Suau från det lilla området “Premières Côtes de Bordeaux”. Sedan 1996 skördar man sent på säsongen, och brukar få ihop drygt 6000 flaskor. Inte det billigaste varianten men väldigt god och prisvärd.

Nedan följer ett litet urval från kända och mindre kända favortier.
Med ordentligt sökande går det att få tag på de flesta från Sverige.

Amista Ilusión, Dry Creek Valley
En komplex blanding av Zinfandel och Syrah.
Aromer av söt tobak och torkade blåbär med lite cederträ.

Château d’Anna Cuvée Louis d’Or 2011 Sauternes
Gjord enbart på Sèmillon. Toner av citronmarmelad och marsipan. Typiskt honungslent och generösa smaker från denna ”stora” Sauternes. Bra pris också för det mesta.

Donnafugata Ben Ryé 2015 Passito di Pantelleria
Gula russin, torkade fikon och lite honung. Dricker du den vid speciellt tillfälle, som kanske runt jul, kan du även hitta lite toner av vit lakrits och kryddnejlika.

Royal Tokaji Gold Label 6 Puttonyos Tokaji Aszu Szt. Tamas 2016
Oj, långt namn men det är det värt. Rostad kokos och cacoa. Lite höstäpple med honung och stenfrukt. Kanon till höstens äpplepaj kanske.

Tasca d’Almerita Tenuta Capofaro 2016 Salina
Apelsin och citronzest med jasmin och ljuvlig sötma. Från den lilla ön Salina utanför Sicilien. Balanserad och mogen smak med en återhållsam söt ton.

Taylor Fladgate 30 Year Old Tawny Port
Svårt att göra en lite lista utan att nämna en sådan här.
Nötiga toner med inlagda aprikoser som följas av lite apelsinzest, rostad kokos och kaffe. Generös, väldigt balanserad med ett ståtligt avslut. Lite dyrare men ja ja.

Och till sist,

Zuccardi Malamado Malbec Vino Licoroso, Mendoza
Blåbär, björnbär, fikon, choklad och tobak. Med en avslutning av körsbär och en aning pepprighet. Mmm inte så dumt en regnig november torsdag va?