FoodFriends

Det går hett till glassvärlden! (?)

Magnum – En Laddad Gigant

Visst finns det knappast en glass som utstrålar den där sofistikerade, syndiga njutningen mer än Magnum? Magnum är lust, frosseri, lättja, fåfänga, girighet, avund och hämnd i en och samma kropp – paketerad med glossypapper, ett tjockt och krispigt täcke och den där karaktäristiskt breda pinnen som späder på känslan av premium. Att någon 2002 kom på den briljanta idén att lansera Magnum-glassar med namn från de sju dödssynderna känns så här i efterhand som en total självklarhet.

Texten ovan är från GB Glace/Unilever och har några år på nacken. Då var det kanske både fritt från konstiga värderingar och inom ramarna för vad man tyckte var politiskt korrekt.
Men nu har man kanske gått lite för långt med sin marknadsföring, på ett klantigt sätt.
I alla fall om man frågar Daniel Avery hos Newsweek.com. Han inleder artikeln med att säga,
Magnum ice cream slammed for comparing ”guilty pleasure” dessert to going to prison for being gay”

Så vad handlar detta om egentligen. Det holländsk/brittiska företaget Unilever som äger varumärket/glassen Magnum har gjort en ny reklamfilm, finns att kika på här, och den har inte riktigt fått den respons man hoppats på.

Bland annat blir man kritiserade för att den nya reklamfilmen jämför vad dom tycker är en ”Guilty Pleasure” alltså att unna sig något sött, med att en homosexuell man skulle bli arresterad för att visa uppskattning och tillgivenhet till sin man/pojkvän.

Rösten i filmen säger bland annat, ”En kram med min pojkvän – det är min guilty pleasure” Rösten har en accent som ska påminna om ett uttal man har om man kommer från ett land där det är olagligt att vara just gay. För att filmen fortsätter med, ”för att i mitt land, endast en enkel kram men mannen jag älskar kan sätta mig i fängelse i över 10 år”

En representant från Magnum säger att det Holländsk/brittiska företaget ville ”påminna folk om vad som är ansett som en guilty plaseure än inte alltid vad man förväntar sig”

Inte helt oväntat så har reklamen tagits emot på ett inte så lyckat sätt.
En person på twitter skrev – “disgusting, racist and homophobic.”

Och en annan stämde in och skrev – “@MagnumIceCream your advert comparing the potential to be killed if you’re gay to the guilty pleasure of eating a Magnum is disgusting, racist and homophobic”

Och en tredje – “Why the f–k is Magnum running an advert about being queer in a homophobic country being fucking comparable to a chocolate ice cream?”

Framförallt är nog folk förvånade eftersom Magnum har aktivt engagerat sig och visat stöd för LGBT communityn. Som 2015 när man gjorde en serie med reklamfilmer med hashtagen #BeTruetoYourPleasure i en kampanj.

Nu är visserligen glassäsongen typ över, i alla fall i vår del av världen. Men det blir intressant att följa utvecklingen och se ifall Magnum tappar försäljning eller om man fortsätter ligga i toppen på försäljningslistorna av glassmärken. Det gäller att ta hand om sitt varumärke..

Jag kör nog på piggelin ett tag!

 

 

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!