Domen är inne för Marc Veyrat! - FoodFriends

Domen är inne för Marc Veyrat!

Vem är Marc Veyrat undrar du kanske då, men om jag säger kocken som har stämt Michelinguiden för att de degraderat hans restaurang från tre stjärnor till två så kanske det ringer en klocka.

Bakgrunden till stämningen är lite mer invecklad än så, men egentligen går det ut på att Michelinguiden, bland annat klagat på Veyrats ”three-cheese souffle”. Klagan var att färgen på sufflén hade en djup gul färg vilket för inspektörerna betydde att Veyrat använt Cheddar som en av ostarna, medans Veyrat förklarat att det är saffran som ger sufflén sin djupa färg. Veyrat krävde att få se inspektörernas anteckningar, som låg till grund för degraderingen, men Michelin guiden sa nej. Då krävde Veyrat att hans restaurang, La Maison des Bois som ligger Haute-Savoie i Frankrike, skulle tas bort helt från Guiden, men även där nekades han. Då valde Marc Veyrat att stämma Michelinguiden och där är vi nu.

Veyrat själv har lämnat uttalanden där han själv beskriver hur illa berörd han blivit.

“I have been depressed for six months,”,”How dare you take the health of your cooks hostage?”

Då svarade Guiden med ett meddelande som sa,

“We understand Mr. Veyrat’s disappointment, and no one is disputing his talent, although we regret his unreasonable persistence in accusing and noisily communicating”

Michelinguiden har efter det höjt ribban ytterligare med uttalanden där de kallat Veyrat för, ”en narcissistisk diva” med ”patologisk egoism”.

Rättegången i den franska domstolen tog plats i slutet av November och efter förhandlingarna har det nu avgjorts att Marc Veyrats stämning avfärdats med förklaringen att Veyrat inte lyckats lägga fram bevis att han eller hans restaurang har lidit på något sätt av att förlora en stjärna. Och dessutom så uttalade sig Veyrat i slutet av december och berättade att bokningarna hos  La Maison des Bois har snarare stigit med sju procent, och att hans restaurang aldrig vart så välbesökt som under storhelgerna. Han avslutade också med att säga,

“At this rate I wish they’d take away all my stars”

Vi får se om historien slutar här eller inte..