FoodFriends

Dominique Crenn öppnar nytt 2020 och fortsätter helt köttfritt

En av de största kvinnliga förebilderna inom restaurangvärlden är onekligen Dominique Crenn.
Nu avslöjar hon att hennes senaste projekt snart är här, det är hållbart, helt i tiden och kommer med största sannolikhet bli mycket framgångsrikt.

Redan 2018 avslöjade Dominique Crenn att hon hade ett nytt projekt på gång, det nya projektet skulle få namnet Boutique Crenn och var från början ett koncept som skulle vara en plattform för pop-ups och konstinstallationer, tillsammans med ett boulangerie och patisserie. Förra veckan bekräftade stjärnkocken och entreprenören att hennes nya ställe kommer ha ”no-waste”, vara ”delicious”, franskt och helt vegetariskt. Förra året gjorde Crenn om alla hennes restauranger till helt köttfria. Inte vegetariska eftersom de fortfarande serverar fisk och skaldjur. Men Crenn vill ta avstånd från den industriella köttproduktionen som hon uppenbarligen är emot. Hennes Petit Crenn har alltid varit köttfri och hennes kanske mest kända Atelier Crenn tog bort kött från menyn för drygt ett år sedan, medans hennes Bar Crenn gick samma väg nyligen.

Dominique Crenn är inte vegetarian själv, men hon anser att kockar och köksmästare måste ta större hänsyn till hur de gör sitt urval när de väljer råvaror säger hon i en intervju med Food and wine. Hon menar att det inte handlar om att göra för stora omställningar utan snarare att det är de små sakerna som räknas. Till exempel att hålla sig till vad som är i säsong, ha en bättre kontakt och dialog med de lokala producenterna, samt att servera mindre och mer anpassade menyer. I intervjun säger hon också;

“I really believe that eating is an act of activism, we are communing with nature every day, and nature is communing with us,” she says. “But we have not done the good work of taking care of nature.”

Men Dominique Crenn nöjer sig inte där utan hennes nya Boutique Crenn kommer även avstå från serveringstillbehör i silver och ersätta dem med biologiskt nedbrytbara produkter. Och i kaffebaren i samma lokal kommer kunder få ta med sin egen mugg om man vill ha kaffe, det kommer inte heller finnas några produkter med laktos som mjölk från kor. Dock medger hon att hon fortfarande använder smör. Hela konceptet kommer byggas av återanvänt material. Crenn säger att det är fantastiskt vad man kan göra med saker som plast eller glass som vi slänger, vi måste återanvända!

Gällande maten så är fortfarande planen ett boulangerie och patisserie med ”pain au Chocolat” och Tartines och mycket mer, allt bakat med råvaror från Crenn’s Blue Belle Farm. Tanken är att man snarare skall se det som ett snabbt stopp, vill man stanna längre ska man bege sig till baren. Väl där kan man välja dryck från det ”hållbara” utbudet av både vin och cocktails. Man kan förvänta sig mycket naturviner, liknande de som redan serveras hos Atelier Crenn, Bar Crenn, och Petit Crenn.

När Dominique får frågan om hon någonsin kommer bli helt ”plant based” svarar hon, Ja självklart, för att hjälpa till att återställa balansen, det är inte en trend utan att nytt sätt att tänka på hur vi äter säger Crenn.

“If tomorrow, someone comes and says, all the restaurants in the world, you guys are going to have to stop using dairy, or meat, or whatever for two years to rebalance the planet, I would say yes,” she says. “I would totally do it. I have two five-and-a-half-year-old girls.”

Boutique Crenn räknar med att öppna för allmänheten i juni senare i år. Lokalen kommer ligga i The Salesforce Tower i San Francisco. Men redan nu finns en pop-up i närheten om man få en ide om vad som komma skall.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!