FoodFriends

Dricker vi vår sallad nuförtiden?

Det är inte direkt någon nyhet att stoppa ner grönsaker i blendern när man gör sin favorit smoothie, länge har vi blandat de söta bären eller frukten med lite spenat eller något annat grönt, kanske för att göra drinken lite nyttigare eller så kanske det faller dig i smaken bättre. Men nu verkar det som trenden går mot att endast stoppa ner blad och grönsaker. Välkommen till “the savoury smoothie” Och vad passar bättre just nu, i denna sockerfria värld vi försöker skapa, än en mixad grönsaksdrink?

Alla lyhörda och kanske hälsofixerade personer ser säkert inte detta som en nyhet heller, men det är först när allmänheten plockar upp på dessa trender det blir riktigt stort. Den senaste observationen kommer från Sarah Barnes, en amerikansk skribent som frågade sig

“in the realm of edible stuff that might make me immortal, are we all drinking our salads now?”

Hon förklarar hur smoothies länge har dominerats av söta ingredienser som dadlar, bananer eller bär, men nu är det dags för välsmakande drinkar där det gröna har huvudrollen.
Hon säger att man skall se det som en kall soppa i ett stort glas. Din morgon smoothie grönifierad utan sockerstinna vågor som följer efter. Och istället för att köra grönsakerna genom en juicepress så får du i dig alla fibrer eftersom du dricker upp alltihop.
Inte nog med det, du har en hel salladsmeny att ta inspiration från.

De flesta recepten har en bas som kan bestå av – gurka, tomat, zucchini och morot. Efter det slänger man i vad man tycker om eller verkar lämpligt. Grönkål, (inte helt oväntat), spenat, salladsblad eller rucola. För lite tryck i drinken kanske man vill slänga i lite chili, cayenne eller ingefära, och för en twist lite citron eller vinäger. För att ge drinken en mer vuxen smak kan man addera nötter, frön eller färska örter.

Desto mer jag skriver och framförallt när jag funderar hur detta skall smaka tror jag inte det är för mig. Som gammal bartender och restaurangare föredrar jag nog frukt och kanske kokosmjölk. Vill jag ha det nyttigare slänger jag ner lite protein pulver och vill jag ha det starkare åker det ner, just det något starkare.. Om än inte till frukost ska jag tillägga.

Men vill du prova sallads-smoothien så kan du läsa mer via länken som leder dig till artikeln.
Den är välskriven, välgrundad och ganska rolig. Plus att även en gammal bartender fattar att salladsdrinken är bättre för dig.

Lycka till

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!