Dry January? Nej, nu gäller Veganuary - FoodFriends

Dry January? Nej, nu gäller Veganuary

Har du planerat en vit januari? Bra ide kanske men vill du vara helt rätt i tiden är det snarare “Veganuary” du skall satsa på. Ett initiativ som först fick fäste i Storbritannien, men nu vinner mark även i USA. Tanken är förstås att hälla sig borta från mat och produkter som kommer från djurriket och snarare hålla sig till en vegandiet den första månaden av nästa år.

Under januari detta året 2019, så var det fler än en kvarts miljon människor som utgav sig för att prova Veganuary, och fler än 500 varumärken, restauranger och livsmedelsaffärer ställde sig bakom kampanjen som lyckades skapa drygt 200 nya veganprodukter enbart på den brittiska marknaden.

Idag är det lättare än någonsin att klara sig utan kött hävdar många, främst med tanke på alla “fake meat” produkter i handeln. Men ändå finns det dem som tror att en Veganuary kan ha motsatt effekt. Alltså att folk skulle leva på en vegandiet under januari för att i februari äta mer kött än nånsin. Traci Mann, psykologiprofessor från the University of Minnesota, säger i en intervju med SF Gate (lokalt nyhetsmagasin från San Fransisco) följande:

“In general, denying yourself something makes you want to eat it more — and then eat it more.”

Så förutom det lite tveksamma namnet, vad är då Veganuary? Jo det är en non-profit organisation som kämpar för att folk skall hålla sig till en vegankost under januari, och vidare. Wendy Matthews är ansvarig i USA och säger i en intervju med the Washington Post att nästan hälften av de som deltog i den senaste Veganuary höll sig till en vegankost även efter januari. Det nämns dock inte hur många som var veganer innan januari. Projektet lanserades faktiskt redan 2014, med 2019 som sitt bästa år hittills. I år har man alltså som vi tidigare nämnt satsat ännu hårdare inför 2020. Man har lyckats dra till sig några av de stora Hollywood profilerna, personer som Joaquin Phoenix, Alicia Silverstone, Mayim Bialik, och Evanna Lynch är bara några av de som ställts sig bakom kampanjen. I år satsar man på en ökning upp till 350 000 deltagare, men än så länge har det tyvärr vart ljummet intresse då endast 65.000 har officiellt anmält sig. Men man hoppas att fler skall engagera sig när det börjar bli dags för nyårslöften att avläggas.

“If you look at the climate crisis or the violence of our food system and feel helpless, thinking ‘I wish there was something I could do’—you can. Right now. Sign up to try vegan this January”, detta från ingen mindre än den senaste Jokern själv, Joaquin Phoenix.

Vad tror du? Skulle du eller någon i din närhet vara intresserad av att prova? När man tänker på att det är bra både för din hälsa och vår planet, kanske det inte är sådan dum ide?

 

Veganuary’ wants to be your new food resolution for 2020 – and beyond, SFgate.com
‘Veganuary’ wants to be your new food resolution for 2020 — and beyond, Washingtonpost.com