FoodFriends

Egyptisk Streetfood, Vardagslyx och Veganglass – Ett litet svep från Malmö

Tameya och Koshari
Från och med april kan alla som är i krokarna runt Malmö testa en ny vegetarisk restaurang som ska servera egyptisk streetfood. Koshari House öppnar i det ständigt växande området runt triangeln. Förutom just Koshari, som är en blandning av ris, linser, pasta, kikärtor och tomatsås, skall man servera Fattoush, en libanesisk sallad och Tameya Egyptens motsvarighet till falafel. Mannen bakom projektet heter Jamal Farah och är övertygad om att det kommer gå bra. Vi håller tummarna för Jamal och lovar att prova hans mat vid nästa besök i Malmö. Kul!

Lite vardagslyx
Nu i form av San Greal. En Vinbar med fokus på Champagne.
Området blir St. Gertrud och öppning blir senare i vår. Camilla Berglund är projektledare och säger att ledordet ”Ditt dekadenta vardagsrum”, gäller för den nya baren. Man vill ändra på inställningen till Champagne och mousserande viner, och att man skall kunna dricka Champagne oavsett veckodag. Det håller vi på FoodFriends verkligen med om, och ser mycket fram emot San Greal.

Det kommer även finnas mat att tillgå på San Greal, men man vill inte riktigt avslöja hur menyn kommer se ut, men säger att det blir smårätter i vardagsrumskänsla. För alla er Dan Brown och Da Vinci Kod´s fans därute så bekräftar Camilla Berglund att namnet kommer från ”den heliga graalen” alltså bägaren som Jesus och lärjungarna drack ur. Om just det stämmer eller inte tänker vi på FoodFreinds kommentera, men baren ser vi mycket fram emot.

Glass i stora lass
Sommaren 2018 var en av de varmaste många av oss upplevt i Sverige. En som tyckte att det saknades något i hettan var Michelle Saunders från Malmö som kom på iden att göra sin egen glass. Efter mycket testande sedan dess, kan vi nu se fram emot Folket Pops, veganska sorbetpinnar.

Michelle som är född och uppväxt i Kalifornien hamnade till slut i Sverige och Malmö. Nu tar hon sina barndomsminnen från stränderna på USA:s västkust och skapar pinnglass i olika smaker.
47 glass-recept finns just nu och framtida favoriter som Kokos och Mochi, (en japansk delikatess på klibbigt ris), skall samsas med klassiker som jordgubbe och hallon. Michelles egna favorit är vattenmelon och havssalt. Glassarna kommer säljas från ”Pop-cykeln”, som är en elektrisk last-cykel med en frys på flaket som drivs av en solpanel. Glassarna är gjorda frukt som ”räddas” från frukt-marknader på Möllevången, eller Möllan som man säger lokalt. Samarbeten finns även med lokala gårdar samt urbana odlare för mer säsongsbetonade ingredienser. Alla fruktbaserade glassar är helt vegan-vänliga, och gräddglassarna görs av organiska mejeriprodukter. Den choklad som används är Fairtrade certifierad, och dessutom går en krona från varje såld glass till ett välgörenhetsprojekt för att rädda våra bin.

Redan i slutet av april blir det premiär för Folket Pops då Michelle skall vara med på vintage-marknaden Déjà Vu på köpcentret Mitt Möllan. Där är det fokus på hållbarhet och det tycker Michelle blir ett bra forum för hennes premiär. Längre fram i säsongen kommer man kunna hitta Folkets Pops på sommarfestivaler och i Västra Hamnen i Malmö. Mer information kommer hon dela med sig på via sina sociala kanaler. Stort lycka till inför sommaren önskar vi på FoodFriends.

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!