FoodFriends

Emanuel Macron avsätter 150 milj euro för att rädda Frankrikes små caféer

Oron i Frankrike är minst sagt påtaglig, oron att man skall förlora alla sina charmiga caféer. Under de senaste 50 åren har antalet små ställen där man kan få sig sin Café au lait och sin Croissant på morgonen, minskat från drygt 200 000 till endast 40 000. Detta håller inte enligt president Macron som vill göra vad han kan för att behålla den franska cafékulturen. Så medans vi på hemmaplan ser mer och mer av stora kedjor och varumärken pryda gatorna i våra städer så satsar Emanuel Macron drygt 150 miljoner euro för att rädda Frankrikes små kaféer, utspridda över landets små städer och byar. De små caféerna fyller flera funktioner, det är inte bara ett ställe dit man går för sin kaffe, utan ett ställe där man träffar vänner eller andra lokala ansikten för att diskutera diverse saker. Det har vart ett ställe där det sociala umgänget har växt och frodats, morgon som kväll.

Kampanjen skall bland annat hjälpa caféägarna med träning i hur man driver en verksamhet samt ge dem tips och råd. Samtidigt får invånarna från den lokal byn vara med och bestämma vad stället skall heta.

Det finns såklart en uppsjö av skeptiker som hävdar att detta bara är ett sätt för Macron att medla med rörelsen gula västarna som till stor del startade i små byar av arbetarklassen. Att det skulle vara politiks taktik.

En av Macrons tidigare professorer, Jean-Marc Borello, har sagt till nyhetskällan AP att detta skulle kunna lugna de gula västarna, men samtidigt skulle det ytterligare kunna förvärra klyftan mellan stadsbor och folk som bor på landet. Eftersom man skulle gynna de människor som inte bor i anslutning till en stor stad.

Men Borello fortsätter och säger, Genom att återställa kaféer och renovera dem med Wi-Fi och livsmedelsprodukter, skulle demonstranterna tillfälligt bli distraherade. De behöver uppenbarligen någonstans att gå för att träffa andra, prata med dem som delar deras problem och tankar.

Vad som än händer är vi nog många som gärna ser att dessa små mötesplatser finns kvar i länder som Frankrike. Det är ju en stor del av deras charm och kultur.

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!