FoodFriends

En av Branschens största skilsmässor är här, EMP går isär!

Efter år av oavkortad framgång går nu duon skilda vägar. Daniel Humm stannar kvar och ansvarar för drift av både kök och matsal(ar) medan Will Guidara lämnar.

I branschikonen Danny Meyer’s före detta lokal på Eleven Madison Park har duon Humm och Guidara skapat banbrytande matlagning och visat på en serviceupplevelse sällan skådad. Redan 2006 blev den unga kocken Daniel Humm en del av Danny Meyer’s restaurang med höga förhoppningar. Senare anslöt även Will Guidara och duon bestämde sig för att skapa en av världens bästa restauranger.

2010 färdigställdes en omfattande renovering av restaurangen och köket. I och med detta gick de från en stjärna i Guide Michelin till tre och klättrade samtidigt från plats 50 till 24:e på San Pellegrinos omdiskuterade lista “The World’s 50 Best”.

Efter framgångarna, och för att fastställa sin plats som en av New York’s och världens bästa restauranggrupper, tog de över F&B på the Nomad Hotell. Med en fantastisk matsal och en inbjudande bar riktade man in sig mot young and wealthy gourmands.
Framgången för krögarduon var ett faktum och 2012 slog sig EMP in på top tio på “The World’s 50 Best”.

Efter flera år med framgångar, och utsvävningar som pop-ups i Hamptons och Aspen tillsammans med den omdiskuterade “I love New York” menyn som lanserades på Eleven Madison Park, kom så äntligen den största bekräftelsen de hade strävat efter hela sina karriärer. 2017 var man äntligen överst på listan över världens bästa restauranger enligt 50 Best.

Men istället för att njuta av framgångarna med en fullbokad matsal lång tid framöver så valde duon att stänga för ytterligare en renovering. Då kände man såklart inte till The World’s 50 Best kommande beslut från i år, att före detta vinnare av förstaplatsen inte kan vinna den igen. Tillsammans med renoveringen har man fram tills idag även hunnit att skapa sin fast-casual restaurang “Made Nice”, The Nomad Las Vegas,  The Nomad LA och man har tagit över restaurang konceptet i “The Claridges hotell i London” (dock inte färdigt eller öppet).

Men i våras kom så beskedet att man inte kör sin årliga pop-up i the Hamptons under sommaren. Detta var kanske det första tecknet på att det fanns något som bubblade under ytan. Och väldigt nyligen kom alltså beskedet att skilsmässan är ett faktum.

Rapporterat av Eater och bekräftat av duon själva i New York Times:

That dialogue is now over — Humm will buy out Guidara from Eleven Madison Park and the other restaurants in their group Make It Nice (including several locations of the Nomad, Nomad Bar, and the fast-casual Made Nice), with the split official as of July 2019. It’s hard to imagine the restaurants without Guidara’s particular vision of hospitality to complement Humm’s refined culinary style. But the highly crafted, relentlessly performed story of front-and-back-of-house partnership has come to its conclusion.

I nuläget verkar det inte finnas något som ger en mer tydlig bild av anledningen eller om det finns andra orsaker till avslutningen. Men en sak som är säker är att det är verkligen slutet av en era.

All the best, önskar vi på FoodFriends

The Split Between Eleven Madison park’s Will Guidara and Daniel Humm Marks the End of an Era They Epitomized, Eater.com

Eleven Madison Park’s Will Guidara and Daniel Humm Are Splitting Up,
Eater.com

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!