En av de största blir ännu större, Anheuser-Busch köper på sig! - FoodFriends

En av de största blir ännu större, Anheuser-Busch köper på sig!

Det var längesen nu, lite mer än två år sedan som öl-jätten Anheuser-Busch köpte upp ett amerikanskt bryggeri. I Maj 2017 tog man över North Carolina’s mycket välrespekterade Wicked Weed Brewing. Eftersom Anheuser-Busch, från Saint Louise Missouri, är mest känt för sin öl Budweiser som man bryggt sedan 1876, så var övertagandet av Wicked Weed ganska överraskande i den amerikanska ölindustrin. Man ville satsa på en lite mer ”High end” öl att lägga till i sitt sortiment.

Men nu är det alltså dags igen. Nyligen annonserade man köpet av Cleveland, Ohio’s Platform Beer Company. Platform lanserads 2014 och gick tidigt ut med mottot ”drink local” men det dröjde inte länge innan man valde att satsa på volym istället för att vara ett litet lokalt bryggeri. I Cleveland öppnade man 4 stycken så kallade ”taprooms” och man startade även lokaler med organiserade provsmakningar av sina produkter i bland annat Cleveland, Columbus, Cincinatti och ytterligare planer på ett i Pittsburgh. Denna klara expansion ledde till att man blev erkänd som ett av de snabbast växande ”Craft breweries” i USA 2017.

När Anheuser-Busch nyligen tillkännagav köpet pekade man på just den snabba utväxlingen och den aggressiva tillväxten som en av det mest attraktiva egenskaperna vid ett partnerskap. Anheuser-Busch har en avdelning som kallas ”the Brewers Collective”, och ansvarig där Marcelo Michaelis säger, “We are thrilled to welcome Paul, Justin and the entire Platform team to Brewers Collective”Han fortsätter och säger,

“We are inspired by their experiential mindset, and we look forward to supporting their growth plans as they continue to push boundaries through their intrinsic craft values of education, connection and collaboration. It’s this growth that will give beer drinkers access to even more choices in today’s competitive and dynamic beer market.”

De är få i branschen som tror att detta har någon större betydelse på varken handlare eller konsumenter. Däremot så finns det en chans eller risk, hur man väljer att se det, på att Anheuser-Busch sätter igång en offensiv där man börjar köpa upp fler bryggerier för att stärka sin position igen.

För många verkar det här köpet vara förvånande, vissa kallar det till och med en anomali. En av de största skillnaderna i öl branschen idag jämfört med 2017 är att utvecklingen och intresset fortsätter att avta, kanske inte för oss i Sverige men i branschen överlag och framförallt i USA visar trender på det.
Platform och liknanden regionala bryggerier har inte visat på mer framgång än andra mer konventionella ölmärken den senaste tiden. De mest framgångsrika producenterna är dem som producerar alkoholfri öl eller öl med lägre alkoholhalt, och framförallt industrin med öl som har lägre kaloriinnehåll. Hur som helst så har Anheuser-Busch sett någonting i trenden och i Platform som gjorde köpet aktuellt. Kanske kan vi förvänta oss både nya märken och nya trender.