Foodstock, hur gick det, och vad tyckte folk? - FoodFriends
Peder Dinkelspiel September 20, 2019 No Comments

Foodstock, hur gick det, och vad tyckte folk?

För ett litet tag sedan gick Niklas Ekstedts nya matfestival Foodstock av stapeln. Uppladdningen i medierna var stor och förväntningarna var höga. När det väl var dags så visade det sig att det var väldigt många som var intresserade av vad Sveriges kändiskock hade lyckats få till. Så här i efterhand har man kunnat läsa att allt gått gick bra, över förväntan till och med, eller fantastiskt om man lyssnar på organisatören själv. Niklas Ekstedt säger så här i en intervju,

– Ja det har varit helt fantastiskt, men på grund av det fina vädret på lördagen blev vi tvungna att stoppa biljettförsäljningen till på söndagen, då det blev helt fullt.

Ekstedt fortsätter och säger – Det var ett sådant extremt stort intresse, att vi kanske gör den lite mer exklusiv. De som älskade det mest var de som verkligen var intresserade av mat, vi ska göra ännu mer för dem, men för den skull inte mindre folkligt.

Men det var inte alla som var lika imponerade. När man snokar bland sociala medier så kan man, eller kunde man hitta kommentarer som visar på att maten tog slut väldigt tidigt och många fick stå i kö för att få sina pengar tillbaka. Vissa hävdar att genomförandet var dåligt och att man tagit på sig för mycket ansvar.

Oavsett hur det gick eller hur folk tyckte att det gick så är det bra att festivaler som den här finns. Och om det nu är så att det blir en återkommande händelse så kan man ju jobba på förberedelser och genomförande. Det skapar ringar på vattnet, (no pun intended), och gör att mat scenen i Sverige växer ytterligare. Personligen tycker jag det skulle vara tråkigt om festivalen blir mer exklusiv. Det var en av de sakerna som pekades ut som inte var bra, inte exklusiviteten utan att det i vissa kretsar är för mycket ”ryggdunkande” och att personer från branschen möttes av en annan behandling och ett bättre bemötande.

Jag tror det hade vart bättre om festivalen var mer tillgänglig och inte hade kostat 500 kr om dagen att delta på. Jag tror att Niklas fått mycket inspiration från festivaler som Meatopia och Great British Food Festival, där biljetternas pris inte speglar endast höginkomsttagares helg-nöjen. Ekstedt sa innan festivalen till bland annat aftonbladet.se att det skulle vara ”inte bara en park med kebabstånd”.

Och om man skall göra festivalen ännu mer exklusiv nästa år hur skall de som jobbar på en krog på landsbygden i Sverige kunna få tag på en biljett? Och dessutom känna att det finns ett värde i att ta sig dit, övernatta och gå på festival? Dom är väl också matintresserade? Det är nog ingen som vill gå till en festival i en park med bara kebabstånd, men det finns kanske ett mellanting? Jag tror på Restaurangsverige och branschens kapacitet, jag hoppas verkligen att detta är en återkommande händelse, men att det blir mer inkluderande. Inte bara på plats, det räknar alla med, utan bättre i hela branschen. Min bild av Ekstedt är verkligen bra. Till skillnad från många andra i min del av branschen känner jag honom inte alls, har typ aldrig träffat honom. Men jag tycker det verkar som hans intentioner är mycket goda, hans tillvägagångssätt sunda och hans vision fantastisk. Men precis som i hans reklamfilmer för bilar så skall väl hela Sverige få ta del av det fantastiska?

I ett land som Niklas lagat mycket mat i, England, är the Guardian en stor allmän nyhetskälla. Här är deras recension av Foodstock. Trevlig läsning!

Smoke on the water, Sweden’s first Foodstock Festival, theguardian.com