FoodFriends

Från Köttfritt Kött till Bönfritt Kaffe

Ofta skriver vi om aktörers köttfria alternativ som de lanserar eller sätter på sina menyer. För det mesta handlar det om snabbmatskedjor och stora globala aktörer.
I nästan alla fall är det dom som utgör störst verkan på konsumenter och väcker folks uppmärksamhet. Utan att låta allt för politiskt korrekt så tycker vi att man inte kan skriva nog om detta ämnet. Konsumtionen av snabbmat ökar hela tiden och då måste alternativ finnas. Dels för kedjorna och alla deras anställdas överlevnad, men såklart också för miljön och dess framtid.

Men med det sagt skall vi nu prata om en oväntad nyhet om kaffe.
Inte vilket kaffe som helst, utan kaffe utan kaffe?
Att odla kaffe, eller kaffebönor, har inte samma negativa påverkan på miljön som till exempel köttproduktionen har, men den är ändå inte helt oskadlig. Att odla kaffe kräver otroligt mycket vatten och en mycket stor yta, en yta som annars skulle kunna användas för att framställa alternativ mat som grödor. Men nu har det visat sig att det finns åtminstone ett företag som jobbar på en ändring eller alternativ till det.
Det är Horizon Ventures, ett riskkapitalbolag som satsar drygt 25 milj. kr i Atomo Coffee. Atomo med bas i Seattle är ett företag som specialiserar sig på molekylär framställning av kaffe. Enligt dem själva är detta en uppdaterad version av hur man brukade göra koffeinfritt kaffe förr i tiden. Men skillnaden nu är att Atomo vill snarare duplicera kaffe och smaken av det.

Atomo som tidigare verkat med hjälp av ”crowdfunding” har verkligen hittat rätt med Verizon Ventures. HV var en av de första investerarna i Impossible Food, men är nu de första att investera i Seattle företaget. Atomo själva säger till skillnad från att framställa köttfritt kött, där man egentligen använder celler från djur till att skapa ”kött” som senare används in färs eller biffar, när det gäller molekylärt kaffe måste man bygga det från grunden. Idén går ut på att man använder byggstenar i processen som Kininsyra, di metyldisulfid, niacin, 2-etylfenol, samt flera andra ingredienser. Atomo understryker också att man är verkligen inte ute efter att försvåra eller krossa kaffeindustrin, snarare att kunna erbjuda ett hållbart alternativ.
Om allt går enligt plan så skall den första påsen med Atomos molekylära kaffe finnas tillgängligt under 2020.

 

Will Bean-free coffee Be the New Meat Free-Burger?Grubstreet.com

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!