Från “Ribiera De Mercado” till “The Dumbo District”, 5 År av Time Out Market – FoodFriends

Text Here

Info

Från “Ribiera De Mercado” till “The Dumbo District”, 5 År av Time Out Market

Vår fantastiska bransch drar till sig människor från olika bakgrund med olika mål. Och även om det finns många som jobbar restaurang enbart för att tjäna lite extra pengar eller som bara ser det som ett jobb, så är jag övertygad om att de allra flesta tycker om mat och dryck. Och vad som är så fantastiskt i vår värld är att vi kan gå rätt in hos ”konkurrenterna” och se hur dom arbetar och hur deras produkt smakar eller ser ut. Jag menar såklart andra restauranger. Vi kan också göra exakt samma sak när vi är utomlands. Saknar vi inspiration eller utmaningar kan vi bara bege oss till ett grannland eller ut i Europa eller världen.

Väl på plats på den önskade destinationen kan det vara bra med en liten fingervisning om vart man skall ta vägen eller hur utbudet ser ut. En av dom största aktörerna på marknaden, om inte den största är Time Out. Det finns självklart lokala guider, bloggar eller instagramkonton som är mer fokuserade på en specifik stad eller stadsdel, men globalt och generellt är det svårt att slå Time Out.

Det hela började i London 1968 där tanken var att Time Out skulle hjälpa folk utforska den nya spännande urbana delen av stan som växte fram. Idag är Time Out ett globalt företag med en plattform som delar med sig av det bästa från 315 städer i 58 länder.
Time Out är ett branschledande media och underhållnings varumärke som inspirerar och skapar möjlighet för gäster på nya destinationer att få ut så mycket av staden som möjligt. Idag är de din ”go to” källa både för lokalbefolkningen och till dig som turist. Via Time Out kan man hitta svar på funderingar och få tips om mat, barer, konst, kultur, shopping, nattlivet och mycket mer.

Efter mer än femtio år har man knutit till sig professionella journalister som producerar intressant innehåll som passar en bred målgrupp, men man kan även göra specifika sökningar. Flera av produkterna eller events som man hittar genom Time Out kan även bokas direkt genom appen eller på hemsidan. Idag finns även funktioner för företag som gör det lättare att hitta rätt publik.

Sedan några år tillbaka vill man ytterligare stärka sin position och ta sitt varumärke till en ny nivå. Detta gör man genom att applicera årtionden av kunskap och erfarenhet i en avdelning inom företaget som heter Time Out Market.

2014 öppnade man Time Out Market Lissabon. I den portugisiska huvudstaden ville man skapa en inomhusmarknad som skulle vara världens första marknad för mat och kultur. Och här vill man att redaktörerna och allvetarna från Time Out skall ta in det bästa som Lissabon har att erbjuda och stoppa in det under ett tak, bokstavligen. Eftersom vi är Portugal så är maten ljuvlig och drycken fantastisk och framförallt billig. Och med tanke på att vi är i just Portugal så är också stämningen sydeuropeiskt livlig och ljudnivån intensiv och hög. Kanske inte i allas smak och från flera stora sajter som Tripadvisor och Yelp kan man läsa omdömen som inte imponerar.

Men utbudet går det inte att klaga på. Här samsas 32 restauranger, 8 barer och flera kaféer och butiker. Det finns anordnas även matlagningskurser och workshops i vad de kallar en Chef´s Academy. Vill man sätta upp eller delta i ett event finns deras ”Entertainment Venue” som tar 900 personer.
Under 2018 fanns 3 krögare med Michelin stjärnor, representerad i Lissabons Time Out Market så kvalitéten är konstant hög. Samma år fick tog man emot ett internationellt pris som ett av de mest visionära koncepten i Europa inom mat och servicesektorn, och som ett bevis på att högkvalitativ mat och exklusiva råvaror är tillgängliga för alla.

En gång en övergiven byggnad i en stad som blev hårt drabbade av den ekonomiska krisen man såg några år tidigare – idag en blomstrande och populär mötesplats som skapar hundratals jobb och under 2017 hade 3.6 miljoner besökare.

För att sammanfatta kan man konstatera att Time Out Market i Lissabon har sedan öppningen i Maj 2014 blivit en stor succé och är ett av de stora dragplåstren för den gastronomiska världen. Marknadsplatsen har en stor del i att staden idag räknas som en toppdestination i Europa inom mat och dryck som vi tidigare sett i Barcelona och San Sebastian.
Inte konstigt då att man bestämde sig för att fortsätta lansera liknande koncept runt om i världen. Under 2019 räknar man med att öppna på följande platser; Miami, New York, Boston, Chicago, och Montréal. Även Dubai under 2020 och Prag och London har planerad öppning under 2021.

Den senaste öppningen är New York som öppnades för endast ett par veckor sedan.
Platsen blev Dumbo området i Brooklyn. På cirka 25 000 kvm har man lyckat klämma in 21 matställen 3 barer samt ett demo kök tillsammans med en videoinstallation som skall presentera det bästa som finns att tillgå i det stora äpplet. I new York följer man samma rutin som i Lissabon och Miami som öppnade tidigare i år, ocm en nyhet eller produkt är grym så får det en plats i Time Out’s magasin, är det något man inte får missa kommer det till en marknad!
Med en måltid i Time Out Market New York så dyker du ner på djupet av vad New Yorks mat-scen har att erbjuda, mat från New York senaste kocktalanger. Och under samma tak hittar du handplockade godsaker och brett utbud från en av världens mathuvudstäder.
På två våningar trängs turister med trendiga New Yorkbor, här är det också högljutt men känslan är inte lika avslappnad som i exempelvis Mercado di Ribiero i Lissabon, som den heter lokalt. Dock finns det fantastiska känslan av att det är nytt och påkostat och att teamet bakom Time Out Market är mer erfarna nu. Man märker det också tydligt på porslin, glas och servicenivåerna. Från borden på uteserveringen på övervåningen är utsikten fantastisk över flodbädden till en av världen fortfarande coolaste städer.

Man hör inte så mycket om Time Out i Sverige, kanske på grund av att svenska restauranger är så duktiga på att nå ut ändå med sitt varumärke och budskap. Och ibland får man känslan av att plattformar som Time Out inte är för de riktiga krogrävarna, att tipsen och beskrivningarna är för allmänna eller inte håller måttet. Men man skall inte förväxla mediajätten med andra informationskanaler som Tripadvisor eller Yelp, idag arbetar några av de bästa matjournalisterna och nöjesskribenterna som finns för just Time Out. Men deras Markets är ett perfekt alternativ när man vill testa vad en stad har att erbjuda.