FoodFriends

Frankrike skulle haft en “Dry January” men har ångrat sig

Om du inte redan har hört det så finns det planer i Frankrike att implementera en ”Dry January” eller vit månad som vi kallar det i Sverige. På hemmaplan är det inte helt ovanligt att ta en vit månad just i januari eftersom det kanske blivit ett glas mer än vad man är bekväm med under slutet av det föregående året. Tycka vad man vill om det, men att Frankrike skulle införa en nationell ”regel” där landet tar en vit månad i början av året låter mycket oväntat. Enligt thetimes.co.uk så kom idén från den franska hälsoorganisationen Sante Publique France, som ville att kampanjen skulle sjösättas redan i januari 2020.

Men nu verkar det som detta inte skall bli av ändå. Enligt rykten så har Frankrikes vinälskande president, Emmanuel Macron, lagt hela kampanjen på is. Så nu kan både vindrickare och vinproducenter andas ut. Emmanuel Macron som själv tydligen har en vinkällare men drygt 14 000 flaskor söktes för en kommentar av AFP i onsdags förra veckan, men hans kontor ville inte lämna någon. Däremot så säger sig vin-sajten Vitisphere ha ett citat från Maxime Toubart som är styrelseordförande för the Champagne winegrowers’ association som lyder,

“The President assured us that there would be no Dry January”, “You can let people know that there will be no ‘Dry January,’ he told us.” Detta efter en lunch med Macron från föregående vecka.

Men tillbaka till Sante Publique France då, organisationen som kom med idén från första början, vad säger dom nu? Jo, hälsoministern Agnes Buzyn har officiellt tagit ett steg tillbaka och har sagt enligt citat, ”Kampanjen är under utveckling, men det blir nödvändigtvis inte med detta formatet” och något passande så är nästa möte för utvecklingen av den här kampanjen schemalagt till februari. Däremot är det lätt att förstå båda sidorna i detta. Den franska National Association of Prevention of Alcoholism and Addictions, hävdar att alkohol bär ansvaret 41 000 dödsfall varje år i Frankrike som för ett land med 67 miljoner invånare är erelativt sett ganska mycket. Men samtidigt är nästan 500 000 tusen människor på ett eller annat sätt involverade och beroende av vinindustrin. Vinindustrin som redan har fått det betydligt tuffare efter oklarheterna runt Brexit samt nya tullavgifter från USA. Lägg där till att vinkonsumtionen gått ner med 28,4% de senaste 20 åren.

Det finns även en stor grupp som ifrågasätter hur effektivt ett sådant här initiativ verkligen skulle vara, även om liknande kampanjer har skördat viss framgång i till exempel England, som också skulle varit den modell som Frankrike skulle bygga sin kampanj efter, så finns det flera studier som visar på att initiativ som en vit månad inte leder till positiva resultat utan snarare tvärt emot. Ett exempel är Ian Hamilton, en föreläsare inom mental hälsa från The University of York, som försökt att injicera lite akademisk tyngd till studier som berör vita perioder. Han säger i en artikel som han skrivit för The Conversation,

“Unfortunately, there is no evidence that Dry January achieves lasting change in consumption or in our beliefs and behavior in relation to alcohol”

Och tillbaka till Frankrike och Christophe Château, direktör hos Interprofessional Committee of Bordeaux Wines som säger, “It’s as though you tell drivers to go at 30 m.p.h. for one month of the year and as fast as they like the rest of the time,” Han fortsätter och förklarar, “We fight binge-drinking and total abstinence and call for reasonable drinking all year long.”

Något som andra länder (host) borde ta efter. Dricker man med måtta så finns inga anledningar att ha vita månader.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!