FoodFriends

Fritt fram för resor inom Sverige

En vecka försenat kom det glädjande beskedet besöksnäringen har väntat på, Sverige lättar på restriktionerna för resande och från 13 juni är det fritt fram att resa inom hela landet. 

– De nya reglerna gäller så änge människor tar ansvar och följer råden som finns om social distansering, och att berörda myndigheter, kommuner och regioner vidtar åtgärder för att inte smittspridningen ska öka, sa statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

Beskedet betyder oerhört mycket för alla hotell och restauranger som nu har en chans att rädda en del av verksamheten under sommarmånaderna.

Positivt för besöksnäringen

– Vi ser mycket positivt på att reserestriktionerna nu hävs. Det kommer att göra att fler svenska och en del utländska turister kan boka och besöka hotell, restauranger, caféer, campingar och andra företag inom besöksnäringen som är beroende av sommarturismen. Vi hoppas att det bidrar till att hjulen kan börja snurra igång igen, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Men han betonar att krisen ännu inte är över.

– För att undvika konkurser och massarbetslöshet behöver stödpaketen till företagen förlängas. Omställningsstödet behöver komma på plats snabbt och gälla för fler månader framåt. Även de sänkta arbetsgivaravgifterna behöver finnas kvar längre än vad som hittills har beslutats, avslutar Jonas Siljhammar.

Positiva och lättade aktörer inom besöksnäringen säger att de naturligtvis är glada över beskedet men inte vågar hoppas på för mycket. Man har förlorat stor del av omsättningen och bokningar för säsongen och det är långt kvar innan de kan andas ut.

Sofie

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!