FoodFriends

Georges Deboeuf och Gladys Bourdain har lämnat oss under början av 2020

Den gastronomiska branschen som vi alla delar har nyligen förlorat två personer som betytt mer än vad du kanske tror. Personer som i ett tidigt skede skapade en inverkan på hur vi ser på vår industri och till viss del vad vi förmedlar till unga och nya kollegor.

Georges Duboeuf, mannen bakom hysterin runt Beaujolais Nouveau. Beaujolais Nouveau som firar det första släppet av vinerna skördat på druvor från Beaujolais, Frankrike. Vad som en gång var en ”vanlig” skörd och firades sedvanligt lokalt, blev till ett världsfenomen av Georges Duboeuf. Och i samband med detta eleverade han sin egen familjs rörelse till en internationell framgångssaga. Den 4 januari lämnade Duboeuf oss vid 86 års ålder. Enligt Duboeufs son Franck fick Georges en stroke, han var vid tillfället vid sitt hem i Romanèche-Thorins, Frankrike.

Beaujolais Nouveau fanns i en enklare form redan på 1950 talet, men firades då endast lokalt. Under 70 talet var Georges Duboeuf redan en relativt framgångsrik vinhandlare. Men under 80-talet då Beaujolais Nouveau blev en stor succé i USA, tillsammans med delar av norra Europa som på den tiden inte hade mycket intressant vin att tillgå, fick Georges en ny anledning att fira. Och även i Frankrike blev det större än vad vissa hade kunnat ana när Duboeuf lyckats ansluta stjärnkockar och framgångsrika restauranger till sitt nätverk. Duboeuf stora succé kom delvis av hårt arbete och stor karisma, men enlig vissa berodde det till största del av hans punktlighet. Georges Duboeuf var alltid mycket exakt med att ha sina lastbilar, fraktbåtar och flygplan laddade med den ”nya vinet” klockan 12.01 den tredje torsdagen november, för att snabbt nå sina kunder, han gjorde ett stort spektakel av just detta som alltid dokumenterades flitigt.

Det är med stor sorg Frankrike och resten av världen tar till sig nyheten om att en stor personlighet inom vinbranschen lämnat oss. Vi vill även passa på att tipsa om en fantastisk artikel skriven av Eric Asimov för NYTimes, finns att läsa här.

 

Men ytterligare en person som haft stor påverkan på vår bransch har nyss lämnat oss. Gladys Bourdain, framgångsrik redaktör på New York Times gick bort förra veckan. Gladys, som bodde på ett vårdhem i Bronx hennes sista tid i livet gick bort vid 85 års ålder.

Men som namnet skvallrar om så var Gladys också känd som Anthony Bourdains mamma. Det var också hon som fick fart på sin sons skriv-karriär med vad som skulle bli världskända memoarer en dag. Enligt hennes son Christopher hade Gladys haft dalande hälsa en längre tid. Ms. Bourdain började hos NYTimes redan 1984 och skulle bli kvar där hela 24 år. Förutom framgångarna med Anthonys producerande, skrev hon även själv för bland annat Opera New och Musical America.

Anthony Bourdain som beskrivits som en ”hard-living chef” skrev under slutet av 1990-talet om hur livet inom restaurangbranschen kunde se ut bakom kulisserna. Dom första som publicerade var ” The New Yorker” under titeln ”Don’t Eat Before Reading This” och det dröjde inte länge innan bok-dealen var ett faktum. Uppföljaren till artikelserien blev den idag mer kända ”Kitchen Confidential, Adventures in the Culinary Underbelly” som kom år 2000, och som kom att ta förstaplatsen på New York Times bästsäljarlista. Framgångarna med boken skulle senare leda till Anthonys tv-karriär.

Gladys Sacksman som hon tidigare hette föddes på Manhattan den 19 oktober 1934. Hon växte upp i University Heights en del av Bronx. Tidigare arbetsplatser Gladys vart en del av är; the TV Guide, The Record of Bergen County, N.J., och Agence France-Presse innan hon började sin långa karriär hos The Times.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!