FoodFriends

Gillar du Pisco? Bra, nu finns mer gott från Sydamerika, hälsa på Träkál!

Vi skriver ofta om dryck på FoodFriends, kanske mest om vin, det verkar som intresset är störst hos alla er som läser om just vin. Men idag handlar det om sprit, och inte vilken sprit som helst utan en helt ny sprit. Och enligt rykten så doftar den som en skog i Patagonien.

De vanligaste spritsorterna som kommer till marknaden är vanligtvis, likörer, bitters och senaste tiden även en hel del gin. Men den här spritsorten som vi ska prata om idag är en helt ny företeelse. Den heter Träkál och kommer från Chile och Patagonien. Själva tanken men den nya spriten är just att vara ett uttryck och skapa en känsla av Patagonien och jordmånen där.

En beskrivning som Träkál fått är ett mellanting av Brandy och Gin. En Brandy för att Träkál är destillerad från frukt, lokala päron och vildapel som en typ av vildäpple, och Gin för att i processen vid framställning finns även flera botaniska örter med. Tyvärr har vi inte fått tillgång att smaka ännu men enligt de som har smakat brukar utlåtandet bli att det är väldigt svårt att beskriva Träkál. Framförallt för att de inhemska botaniska örterna är så unika att man inte har direkta jämförelser. Enligt en av grundarna, Ben Long, så smakar Träkál precis så som det luktar när man går genom skogarna i Patagonien.

Smaken är len och fruktig, med en tydlig bas av Päron och de små vildäpplena. Men efterhand kryper det fram toner av anis, och andra fruktigare smaker. Och en känsla av kryddighet och värme man hittar på den jordiga marken i chilenska skogarn. Den skall vara utsökt och helt i en klass för sig själv. Dricks gärna ren eller med is för att få tydliga smaker.

Men vill man istället blanda sin Träkál så följer här några recept.

Träkál on the Rock
För att ytterligare framhäva Träkáls smaker har man i detta recept kommit fram till en drink i samma anda som en Dry Martini eller Manhattan, alltså Träkál som bas och en vermouth som sällskap. I ett rörglas blandar man en och en halv ounce Träkál med ¾ ounce söt vermouth, ¾ ounce torr vermouth, ¼ oucne sockerlag och några stänk Angoustura. Mixa väl och servera i ett rocksglas eller Tumbler och garnera med en ordentlig apelsinskiva.

Patagonia Pear
Detta är en lite lättare, fruktig cocktail där man vill framhäva pärontonerna i Träkál.
Mixa helt enkelt en och en halv ounce Träkál med två ounces av en bra päronnektar och ¼ ounce citronjos i en shaker. Skaka friskt och sila över ny is i ett highball eller högt glas. Topppa upp med clubsoda och en sista omröring. Kanske en päronslice som garnityr.

Träkál Sour
Även om vi inte är vana vid Träkál så serveras den flitigt i Chile redan. Den ligger hack i häl till Pisco som är landets stora spritexport. Och precis som Pisco så funkar även Träkál fantastiskt som en sour. Nyckeln här är äggvitan och en bra citronjos. Vad man vill åstadkomma är en silkeslen textur och krämig smak. Blanda två ounces Träkál i en shaker med en ounce citronjos, ¾ ounce sockerlag och äggvitan från ett ägg. Skaka shakern utan is för en ”dry-shake” för att blanda ordentligt, tillsätt därefter is och skaka igen, för att kyla. Sila drinken i ett högre glas på fot och garnera med kanel, en bit torkad eller lite färskt riven.

Skål! Och tervlig helg!

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!