FoodFriends

GÖTEBORG – Göteborgspriset 2018 av Nöjesguiden

Nöjesguiden har släppt nomineringarna till Göterborgspriset för 2018. Ej att förväxlas med Göteborgspriset för hållbar utveckling, som fick döpas om till, ”WIN WIN Gothenburg Sustainability Award”, det priset delas också ut varje år, men där är priset en miljon kronor. Nöjesguidens pris är inte riktigt lika värdefullt i pengar med ack så viktigt på den lokala krogscenen. Priset delas även ut i Stockholm och Malmö av Nöjesguiden, men idag pratar vi om Göteborg. Nomineringarna kommer till tio olika changrar med dom vi tycker är roligast och viktigast är Kafé, Bar och Krog.

 

De nominerade till bästa Kafé är Daily Dose Coffee and Juice Bar, Johan & Nyström samt Le Gbg. Inte mycket att tjafsa om här, mycket välförtjänt. Daily Dose and Juice Bar visar på både god mat och god stämning, Johan och Nyström behöver väl inte något förtydligande direkt, med deras tre nya ställen som öppnade i Göteborg under 2018 vill dom antagligen sätta press på de andra framgångsrika kaféerna i en av Sveriges kafétätaste städer.
Instagram-vänliga Le Gbg tillför en tropisk känsla till den annars lätt regntyngda staden med bowls, pannkakor och roliga drinkar. Mest intressant kanske är att två av de nominerade ligger i Linnéstaden. Kanske är det så att äntligen börjar området längs Linnégatan bli vad det borde vara. En plats för folk, mat och nöjen.

 

Gällande bar så blev det kanske inga jätteöverraskningar. Inte för oss på FoodFriends i alla fall. Unity Jazz, Bar La Lune och Bar Centro alla av mycket hög kvalité. Unity Jazz som tillsammans med Champagnebaren, the Barn och hela Magasinsgatan utgör ett av Göteborgs bästa områden för uteliv. Känns lite som Björns Bar var när dom öppnade.

Bar La Lune i Vasastan som äntligen öppnade till slut, har gett göteborgarna ett vattenhål av rang. Trevlig lokal, och ett fantastiskt initiativ. Många går säkert dit för den trevliga stämningen och naturvinerna, men glöm absolut inte att kolla in uppställningen av ”grower Champagne” som finns att tillgå.

Bar Centro som förr i tiden, när ”yours truly” bodde i stan, mest handlade om god espresso, rolig bubblande läskeblask och goda Cannoli från Italien, har idag blivit något mycket mer. Då handlade det mest om att synas och visa upp sitt senaste svarta Acne plagg eller om man väntade på sin eftertraktade bokning på den trendiga hårsalongen som finns på samma innergård. Idag handlar det mer om naturviner och risotto, men med bibehållen underbar miljö.

Mest intressant i den här kategorin är väl att det inte finns någon uttalad cocktailbar med. Men göteborgarna fördrar kanske vino?

 

Och så krog. Nominerde blev Zamenhof, Bistro Odette och Wine Mechanics.

Zamenhof, Göteborgs svar på Stockholms Bar Central som öppnade tidigare i år. Nakna ölfat med färsköl, stora bord och en förväntad meny. Personligen tror jag det kan bli jättebra i framtiden. Men än så länge känns det lite som en tom kuliss. Nakna väggar och lite för avslappnad service. Som om man inte riktigt vågat hela vägen.
Bistro Odette. En fransk kvarterskrog som lagar mat från hjärtat och serverar goda viner känns lika trendigt som orangea viner var 2016, alltså supertrendigt! Och enligt mina kollegor verkar det inte som Bistro Odette gör en besviken. Varm service, mycket god mat och alltid en rolig mix av gäster. Bistron ligger i Linnéstaden för övrigt.

Wine Mechanics, är detta framtiden? Är detta vad som verkligen ska sätta Göteborg på kartan som en stor, urbaniserad stad att räkna med i norra Europa. Jag vet inte, Men man hör inget annat än positiva saker om kompisgängets vinproduktion/restaurang/mötesplats. I den delen av Göteborg som tänkt att bli stadens ”Meatpacking District”?

Passion och stämning skriver NG själva och det är svårt att inte hålla med. Väl värda en nominering.

 

För att sammanfatta känns det som Sveriges andra största stad verkligen vill ta plats på krogkartan. Det generationsskifte som vi sett ett tag nu visar på helt nya trender. Göteborg är mer än Avenyn, och andra stadsdelar börjar ta form på riktigt. Vi ser även att det finns ett intresse ifrån kommunen att investera tid och energi för att förverkliga Göteborg i form av slakthus-området och liknande områden. Centrum växer och förhoppningsvis befolkningen med. För vem skall annars besöka alla bra krogar och barer?

 

Se hela Nöjesguidens lista i länken.

Göteborgspriset 2018 – nominerade är..
Nöjesguiden.se

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!