FoodFriends

Årets Gulddrakar

Idag korade Dagens Nyheter Stockholms bästa barer, restauranger och kaféer på Café Opera. Här är alla vinnarna med sina motiveringar.

Krog lyx: Oaxen krog

Motivering: Här lockar man fram det absolut bästa ur de enklaste rovorna och de finaste smaksättarna, medan slitna begrepp som ”kärlek till råvarorna” och ”kunskap om hantverket” får en ny och djupare innebörd. Det är varmt, vänligt, vackert – och en upplevelse i världsklass.

Krog mellan: Hantverket

Motivering: Med avstamp i den svenska mattraditionen gör teamet bakom årets vinnare i mellanklassen varje besök till ett härligt smakäventyr. I den lummiga matsalen möts lekfullhet och kompetens och som gäst är det bara att dras med. Det är ett riktigt hantverk, helt enkelt.

Krog budget: The Fishery, Brunkebergstorg

Motivering: Vinnaren i budgetklassen visar att snabb mat inte behöver vara oengagerad eller fantasilös. Tvärtom! Här lagas alla rätter med en omsorg och generositet långt över det vanliga. Att man dessutom bidrar till att bredda Stockholms smakpalett gör upplevelsen ännu bättre.

Bar: Videgård

Motivering: En gourmetdestination i en undangömd vrå, cocktails – och lika seriöst komponerade mocktails som utmanar traditioner. Till årets guldrakebar går vi för att umgås och uppleva den vida världens smaker, snyggt serverade med hantverkskunnande i botten och finess på toppen.

Kafé: Gast

Motivering: Att sticka ut i Stockholms kaféutbud är sannerligen inte lätt. Men ambitionen, kreativiteten och omsorgen om gästerna gör att vi vill återvända om och om igen. Kanske är det utsikten. Kanske är det kaffet, eller pannkakstravarna? Eller så är det att vi trivs, helt enkelt.

Hederspriser:

■ Fredrik Eriksson. ”I hans krogvärld är alla välkomna.”

■ Bio/Bistro Capitol. ”Det första riktigt lyckade äktenskapet mellan kvartersbiograf och krog.”

■ Sensum. ”Njut av maten – och av att kunna prata med dina vänner.”

Framtidsdraken: Vilma Peregi och Love Dahl

Motivering: Vinnarna av Gulddrakens stipendium Framtidsdraken vet vad de vill, de har ett mål och en utstakad plan för hur de ska ta sig dit. Det visar på en passion och en vilja att främja restaurangbranschen – och tillräckligt med självförtroende för att nå sina mål.

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!