FoodFriends

Har vi hittat svaret på ett miljövänligare sätt att framställa sprit?

Även om rampljuset försvunnit an smula från Gin den senaste tiden finns den alltid med när vi pratar om sprit eller alkoholhaltiga drycker. Och nu verkar det som det är dags för ginen att hamna i fokus igen. När man pratar om framställning av produkter idag så är avtrycket på miljön en av de viktigaste aspekterna. Detta gäller såklart framställningen av sprit precis som alla andra produkter inom vår bransch. Och nu visar det sig att det finns fler sätt än det klassiska att göra gin på. Istället för att använda korn, vete, råg eller liknande vid framställning av spriten som senare destilleras om med enbär och eller andra roliga ingredienser, så kan man tydligen använda ärtor. Detta enligt en grupp på elva forskare som nyligen publicerade en artikel där målet var att ”reduce the carbon footprint of producing spirits”. Och även om forskarna är övertygade om att ärtor kan vara svaret på framställning av flera olika spritsorter som vodka eller till och med öl, så blev resultatet med gin en positiv överraskning. De skriver i artikeln att man resultaten visar på ett betydligt lägre avtryck på miljön vid framställning med ärtor gentemot exempelvis vete.

Men vad händer med smaken då undrar du nu, jo även det har tagits i beaktande. Man teamade upp med skotska Arbikie Distillery för att producera tester av gin med ärtor som bas. Efter de botaniska smaksättarna var adderade fick dom tummen upp av Kirsty Black som är chefen för destilleriet.

“Following two distillations plus an infusion with botanical ingredients including juniper and coriander, the final gin retains the same sumptuous, aromatic flavor as if made from cereal grain” berättar Kirsty.

 Vare sig detta är svaret på en av alla miljöfrågor eller inte, så är det i alla fall ett steg i rätt riktning och ett tydligt bevis på att även dryckesindustrin tar miljöhotet på allvar. Det kommer alltid finnas tvivlare och skeptiker bland oss, men nånting måste vi ju göra..

 

Hela orginalartikeln finns att läsa här. (eng)

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!