Ingen World Restaurant Awards Ceremoni 2020! - FoodFriends

Ingen World Restaurant Awards Ceremoni 2020!

För alla som tyckte om The World Restaurant Awards Ceremony som gick av stapeln i Paris förra året, har vi tyvärr tråkiga nyheter. Det kommer ingen uppföljare 2020. Däremot sägs det komma ett nytt tv-koncept istället. Konceptet skall ersätta galan och man arbetar på det exakta formatet just nu. Tanken är att det skall bli ett mer inkluderande koncept, för hela branschen.

Nyheten kom genom ett numera borttaget tweet från Richard Vines från Bloomberg, och spreds sedan vidare genom eater.com. Det officiella uttalandet från IMG, som står bakom The World Restaurant Awards löd som följande;

“As we look to the future, we believe extending our reach beyond a specific place, audience or moment in time is key to our continued progress, and are therefore working to evolve the awards into a television series”, “We are currently in discussions with various broadcasters and look forward to sharing more in the coming months.”

IMG’s planer var att skapa ett nytt format för hur man tyckte människorna som utgör restaurangbranschen skulle prisas. Inte som Michelin Guiden eller 50 Best utan med fokus på mångfald, underrepresentation av kvinnor och mindre rampljus på vad de kallade för ”Eurocentric food”. Nyheten om galan och utmärkelserna kom i Maj 2018 och fick snabbt ett bra gensvar.

Medgrundarna Joe Warwick, (också medgrundare till 50 Best), och Andrea Petrini (också medgrundare till det kulinariska kollektivet Gelinaz), hade båda stor erfarenhet av att genomföra events och kände nu att man ville skapa något annat, något bättre. Warwick och Petrini engagerade 100 stycken människor alla med stark koppling till branschen, med en kvotering på 50/50 fördelning mellan kvinnor och män. Man ville belysa den moderna och nytänkande restaurangbranschen som tog hänsyn till alla geografiska områden och alla stilar av matlagning.

Men, som man säger i reklambranschen, det flög inte.
Vissa hävdar att galan blev för nytänkande, och menar att kategorierna inte hade rätt fokus. Med priser för ”tweezer-free kitchen”, “tattoo-free chef” och “big-plates” skapade man starka reaktioner, tanken var att man ville gå emot hur Michelin Guiden och 50 Best arbetar.

Så i februari tidigare i år så var det dags för gala i Paris. Det pratades innan om att galan eventuellt skulle tv-sändas men så blev det inte. Och som eater.com skriver var det ”old hats” som vann flera priser. Som exempel vann Kocken Alain Ducasse priset för “tattoo-free chef”. Och inte helt okända Mugaritz, från San Sebastian vann pris för sitt dryckesutbud. Det tyckte många inte var speciellt nytänkande.

Efter galan var man tydligt stolt och gjorde uttalanden som löd;

“We are proud of all the World Restaurant Awards community achieved in our inaugural year: changing the conversation about what an international restaurant awards should be; raising important issues including gender representation; and recognizing different kinds of restaurant experience beyond luxury dining.” 

Men det var även nominerade som blev besvikna. Virgilio Martínez, köksmästare för Central och Mil från Peru var nominerad i kategorin ”off-map destination”, han sa i en intervju med eater.com att ceremonin var för ”Eurocentric”, vilket var en av punkterna man skulle fokusera på att inte vara.

Vad som händer med The World Restaurant Awards Ceremony, och ifall de kommer ändra format eller kategorier, kan vi i alla fall vara säkra på att den kommer sändas på tv.