Inte bara restauranger som känner av krisen, nattklubbsscenen svalnar - FoodFriends

Inte bara restauranger som känner av krisen, nattklubbsscenen svalnar

Det är inte bara de renodlade restaurangerna som drabbas just nu, även nattlivet tvingas till stängningar och personalen är oviss om framtiden. För några dagar sedan gjorde Stockholms nattliv en gemensam skrivelse till regeringen där man föreslog interimistiska åtgärder samt idéer om ekonomiskt stöd. Då handlade det om begräsningen av antalet besökare som får vistas tillsammans samtidigt, idag några dagar senare är det istället oklart om man bör öppna dörrarna för gästerna.

De som skrev under skrivelsen till regeringen förra veckan var,
Trädgården, Under bron, Fållan, Färgfabriken, Debaser, Södra Teatern, Morfar Ginko, Nalen, Fasching, Slakthuset, Cirkus, A House, Hobo, Stureplansgruppen, Operakällaren, Hornhuset, Colosseum, BackDoor, Slaktkyrkan, Nattskiftet, Love Potion, Restaurang TAK, Glad Stad, Stampen, Boulebar, The Liffey, Geronimo’s, Häktet

Stockholms nattliv är en av de största nattklubbsscenerna i norra Europa med musik och utbud i världsklass. Det representerar en stor del av kulturen i Stockholm och erbjuder mångfald och framträdanden få kan mäta sig med i den här delen av världen. Nattlivet med alla inblandade står även för en stor ekonomisk del av näringsintäkterna som erbjuder otroligt många arbetstillfällen. Regler och hänvisningar som satts upp för folksamlingar har mottagits av nattlivet, men utvecklingen vi ser nu kan skapa katastrofala följder om detta blir ett utdraget scenario.

Som gammal nattklubbsräv själv skulle jag tycka att det var förödande om det fantastiska utbudet skulle försvinna. Så jag tillsammans med er och resten av restaurangbranschen håller tummarna och letar ständigt sätt att stötta nattlivet, både i Stockholm och resten av Sverige.

Målet med den skrivelse som skickades till regeringen förra veckan var att begära om beslut införa interimistiska åtgärder och ekonomiskt stöd i form av:

  • Kompensation för uteblivna intäkter (totalt täckningsbidrag, TTB).
  • Statlig garanti att täcka löner för kultur- och nöjesanställda kommande månad.
  • Tillfällig reduktion av hyror till noll för samtliga av stat eller stad kontrollerade eller uthyrda anläggningar för kultur- och nöjesevenemang.
  • Tillfällig skattereduktion på arbetsgivaravgifter och moratorium med övriga skattebetalningar i minst sex månader.
  • Permitteringssystem för personal med bibehållen anställningstrygghet.
  • Kostnadstäckningsanslag för försäkringsbolag i den utsträckning epidemiförsäkring och motsvarande avbrottsförsäkringar aktualiseras (detta för att säkra ett effektivt och säker hantering av dessa ärenden).

Tillsammans skall vi ordna detta. Men alla behöver hjälp, så finns det något du kan göra, så gör det.

Har du idéer, dela med dig! Och ta hand om varandra.