FoodFriends

It’s all About “The Gram”, Right?

Vad är grammable och vad betyder det för restaurangbranschen idag?

Självklart är det relaterat till instagram och självklart har det med vad som är foto-vänligt att göra. Med idag är det inte bara en presentation av en rätt eller en rolig meny som gör att man står ut som restaurang, idag krävs mer.

Vi har blivit vana vid att se gäster ställa sig upp och ta ett foto med fågelperspektiv, alltså rakt uppifrån, innan de sätter sig och äter. Dessa hobbyfotografer med en dröm att bli influencers tänker till och med på ljusinfall och övrig omgivning. Allt eftersom att tiden gått och kameror blivit bättre, vare sig de sitter i en telefon eller om det är en DSLR (digital single lens reflex), så har även vi blivit bättre på att fota. Vad som börjat som en post på FB eller Insta för att visa var man är eller vad man äter och dricker, har nu blivit en konstform som gynnar de mest tålmodiga och de minst generade.

Inte helt oväntat har nu restaurangerna insett detta och designar sin interiör för att den skall bli så foto-vänlig som möjligt. Men det är inte bara inredningen i stort som skapar den perfekta bilden för en restaurang, för den perfekta bilden skickar även ett dolt meddelande, eller snarare marknadsför sig genom sina gäster. I en artikel från amerikanska Eater.com så skall man satsa på

Tables at The Riddler Fotograf Kassie Borreson

emamel borden. Det är precis vad ”The Riddler”, en champagne bar i San Francisco gjort. Där beställer man specialtillverkade franska bistro-inspirerande bord med en sitt favoritcitat ”Hello old friend” i bordskivan. Resten av inredningen är också genomtänkt in i minsta detalj, med ryska champagnekylare, silverbrickor och en stor ny-poppad champagneflaska målad på fasaden. Men enligt artikeln är det bordskivan som är mest iögonfallande. Jen Pelka som äger The Riddler (Photo credit goes to Kassie Borreson.) berättar att när hon tittade på sina ”goetaggar”, alltså när man taggar en geografisk plats med en bild man postar, så var 80 procent av bilder från The Riddler tagna ovanifrån, 80 procent!

Varför är bordskivan så viktig då? Jo därför att om en stor del av alla bilder som får bra spridning och delningar eller likes är av en maträtt eller tallrikar med mat, och dom står oftast på ett bord.
Ingen har väl missat bilderna på ett par vinglas, några solglasögon, en uppochnervänd telefon och kanske en liten skål med snacks, och nedanför bilden finns en caption eller en hashtag där man förklarar hur bra stället är eller hur bra man har det. I nästan alla fall är ju bilden tillrättalagd och inte helt ärlig, men det struntar ju både vi och restaurangerna i eftersom det är bilden i sig som är det viktiga. Och bredvid dom där solglasögonen eller kanske under foten till vinglaset syns den där lilla med ack så viktigt logon av varumärket eller namnet på stället där man är. Självklart är detta väldigt kraftfull och genomtänkt marknadsföring.

Så bordet då alltså, men inte vilket bord som helst. Kanske har inte trenden fått full genomslagskraft i alla delar av vårt avlånga land ännu. Men om man ser till de städer och platser där vi ofta plockar inspiration från, London, USA, Sydeuropa med mera, så är det väldigt ofta enamel, eller emalj på svenska, som utgör materialet. Vi har länge sett muggar, tallrikar, skålar och fat i det material vi älskar kalla för enamel. Så vad är det då som gör det så speciellt?

Från början hittades oftast borden utanför franska bistros eller caféer. Antingen var det enamel eller marmor i bordskivan. Och än i dag så är det den stilen som de traditionsfasta fransoserna väljer. Jen Pelka från the Riddler i SF, beställde sina bord från en bordsmakare i Lyon, Frankrike. Samma bordsmakare som gjort borden till de minst sagt berömda Café de Flore i Saint-Germain-des-Prés och Clown Bar på Rue Amelot. Känns som ett ganska säkert kort om man vill har specialtillverkade bord. Enamelborden kan göras på två olika sätt. Antingen så sprutmålas motivet på bordet som sedan får ett ytskikt för hållbarhet. Detta är ett modernare sätt och är mer uthålligt. Eller skapar man bordsskiva och motiv och sedan bakas det i en ugn. Med så kallad bakad enamel får man, enligt vissa personer inom området, större kontroll över detaljerna i motivet. Det senare alternativet har vart det populära i flera decennier och det är den typen man oftast hittar på uteserveringarna i Paris. Jen Pelka’s bord till exempel är

Tallrikarna på Le Beef Bar

bakade. Hennes tillverkare säger att det tar cirka sex veckor att tillverka borden, men då får man ett handgjort bord med sitt eget motiv eller logo inbakat i bordet. Tillverkaren fortsätter och berättar att efterfrågan har ökat de senaste två åren. Man kan se att det är en ganska ny trend bland annat på tallrikarna på ”Le Beefbar”, som också är bakad enamel, där hittar man bland annat dessa tallrikar med emojis på, minst sagt instagramvänliga.

 

MJ’S Hotel

Även på hemmaplan har några anammat den internationella trenden men långt ifrån alla. Inte helt förvånande är det de stora aktörerna som utmärker sig med påkostade heltäckningsmattor och specialdesignade tallrikar. ESS Group är kända för sin storytelling och instagramvänliga miljöer och efter att ha gått igenom deras geo-taggar känner vi tydligt igen borden och andra detaljer på de flesta av bilderna. Även Stureplansgruppen och vissa av Choice och Scandics hotell jobbar mycket med symboler, pastellfärger och logotyper. Men även om vi nog fortfarande får vänta ett tag på att få se samma saker som i London och San Fransisco, så kan man ändå säga att gammal är äldst. På anrika Riche i Stockholm har man loggan på både tallrik och servettrulle.

Idag lever vi inte i samma värld som innan, ”word of mouth” är inte den dominerande kraften i hur ett budskap rör sig utan idag

Skagen på Riche

är det snarare bilder och ”captions” som sätter tonen. Så nästa gång ni sätter upp för service eller preppar barservetterna, tänk på att ert varumärke och er marknadsföring når långt ut i den sociala världen.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!