FoodFriends

Kaffescenen i Malmö fortsätter växa

När vi skriver om eller träffar krögare och krogpersonal från Skåne, kommer vi ofrånkomligt in på området kaffe. Det känns som om kaffetrenden fortfarande är väldigt närvarande och fler restauranger satsar på bättre kvalité och mer utbildningar för sin personal. En ikon inom kaffe i Skåne är Solde. Flera av de restauranger vi har nära kontakt med berättar att Solde är en stor anledning varför kaffe är så stort och intressant idag.

Solde öppnades 2006 av Johan Carlström och Jonas Westesson, då som bara en kaffebar, men redan 2010 utökade de med ett rosteri tillsammans med Dan Stenqvist. Receptet verkar fungera för idag, drygt 14 år senare, är samtliga involverade fortfarande kvar och Solde blev nyligen utsedd till Malmös bästa kaffebar av Sydsvenskan. Men det är tuff konkurrens bland kaffebarerna i Malmö. Det bekräftas inte minst av Jonas Westesson själv när han säger till Sydsvenskan att han blivit förvånad över utmärkelsen.

– Ja, det finns så mycket bra i Malmö nu. När vi öppnade för snart fjorton år sedan fanns det bara vi och kanske 2–3 till. Nu finns det ett femtontal och det handlar om så mycket mer än kaffe. Det är nästan så att man utgår från att kaffet är bra och sen handlar det mer om vad varje ställe kan erbjuda mer i form av mat, uteservering och sånt.

Hela listan på Malmös bästa kaffe från Sydsvenskan jury ser ut som följande;

1. Solde 50 p, 2. Kaffebaren på Möllan 35 p, 3. Lilla kafferosteriet 19 p, 4. Nostra 13 p, 5. Noir 9 p, 6.
Djäkne kaffebar 7 p, 7 Ugglan kaffebar 6 p

Framtiden för Malmös kaffescen ser ljus ut. Speciellt nu med ett nytt initiativ från Filip Åkerblom som tillsammans med Fatime Nedzipovska startat en baristaskola för att ytterligare dra till sig unga som vill jobba med kaffe. Baristaskolan, Malmö Barista Academy, blir en plats där Filip delar med sig av sina kunskaper. Här får eleverna lära sig om kaffebäret och dess väg till en färdig kopp, samt tekniker och skillnader på tillvägagångssätt. Filip är van vid att driva både kafferosteri och kafé och han har även en podd tillsammans med Sebastian Franzén som heter Kaffekonnässörerna.

Vi ser fram emot att följa utvecklingen för Malmö Barista Academy, ett härligt initiativ och förhoppningsvis ett långvarigt koncept. Hela intervjun från Sydsvenskan.se finns via länken nedan.

Ny baristaskola ska få Malmös unga att vilja jobba med kaffe, Sydsvenskan.se

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!