Kiviks Musteri storsatsar för att ta sig ur krisen – FoodFriends

Text Here

Info

Sofie May 5, 2020 No Comments

Kiviks Musteri storsatsar för att ta sig ur krisen

De allra flesta är drabbade av corona-krisen och institutionen Kiviks Musteri är inget undantag. Men nu bestämmer företaget sig för att satsa miljoner på nya projekt och tidigarelägga planerade inköp för att “det går ju inte att bromsa sig ur en uppförsbacke”. 

Kiviks Musteri har tappat nästan all försäljning till hotell och restauranger men även förlorade inkomster från kiosker och återförsäljare på exempelvis flygplatser och tågstationer.

– Det som däremot går bättre för oss är försäljningen till dagligvaruhandeln, men det uppväger ju inte vår dramatiskt minskade försäljning i övrigt, säger Thomas Jensen, delägare och vd för Kiviks musteri till Sydsvenskan.

För att lindra förlusterna har man korttidspermitterat cirka 200 anställda och slimmat verksamheten.

– Det enklaste hade varit att slå till bromsarna, men det går ju inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Om inte vi som ett av Österlens största och äldsta företag vågar tro på framtiden, vem ska då göra det? säger Thomas Jensen.
Deras två största satsningar blir en ny förpackingsmaskin som hanterar tråg för glasflaskor samt ny förpackningslinje för tetraförpackingar. Förutom dessa investeringar på sammanlagt 13 miljoner kronor investerar företaget ungefär en halv miljon kronor i nya äppleträd.
Thomas Jenssen hoppas att Kiviks satsningar ska inspirera och hjälpa andra aktörer på Österlen.
– Jag har många kontakter med folk på bygden och känner att pandemin håller på att bryta sönder det som tagit så lång tid att bygga upp, bland annat turismen med hotell och restauranger. Dessutom har en mängd konstnärer tappat sin viktigaste intäktskälla med den inställda konstrundan, säger Thomas Jensen och lyfter betydelsen av att orka se runt hörnet:
– Vi måste tro på ett liv efter den här pandemin som inte varar för evigt. Därför är det ännu viktigare att vi håller uppe farten för att kunna möta en stigande efterfrågan på marknaden så småningom.

  

Trots allt ser han positivt på framtiden och tror på Sverige och Österlen.
– Om det visar sig att Sverige hanterar pandemin på rätt sätt så kommer omvärldens bild av landet och intresset för att åka hit att stärkas. Det gynnar både oss och alla småföretagare i bygden. Även förändringarna inom flygindustrin kan leda till ”hemestrande” i större utsträckning än tidigare, bland annat på Österlen, säger Thomas Jensen.