FoodFriends

Köpenhamn, så Nära och så Bra!

Dags för ett litet restips igen kanske?
För den lite mer miljömedvetna resenären föreslår vi nu huvudstaden i vårt lilla grannland, Danmark. Hit, till Köpenhamn går både buss och tåg, och för er som är oroliga för köer och trubbel med de nya gränskontrollerna, kan jag berätta att de inte skapat några direkta problem än så länge. Jag var själv i Köpenhamn förra veckan och märkte knappt av dem.

Veckan tips är en guide gjord av våra kompisar på Eater.com. Här har de listat vilka de tycker är de bästa och viktigaste ställena du inte får missa, 38 stycken blev det till slut.

Här finns allt från vad de kallar för ”lavish smorrebrød sandwiches” till ”show-stopping schnitzel”. Redaktionen på Eater säger själva att det aldrig har funnits en bättre tid att ”äta sig igenom Köpenhamn” än nu. Det vet jag inte om jag håller med om men hur som helst är det väldigt bra just nu. Även om det var NOMA och Relæ med flera som lade grunden till viss del så finns det idag en uppsjö av restauranger i världsklass. Som de även understryker i guiden så finns det många unga kockar som flockat till den danska huvudstaden för att pröva vingarna. Flera som även tagit vägen via de stora restaurangerna och nu vill dom testa nya tekniker och skriva mathistoria på sitt sätt. Detta skapar fler roliga koncept och matupplevelser, samtidigt som det lägger viss press på det befintliga krögarna och kockarna.

Idag delar både NOMA, Relæ och Amass staden med framstående och internationellt erkända Hart Bageri och Juno samt några av Europas bästa vinbarer som till exempel Ved Stranden 10 och Den Vandrette. För att inte tala om alla otroligt bra krogar som lagar mat med inspiration från Asien och Sydamerika och FoodFriends egen favorit Torvehallerne, en fantastisk saluhall och foodcourt. Så nu är det bara att köra, släng ner ullrocken och halsduken, på med sköna skor och packa väskan. Köpenhamn är perfekt den här tiden på året.

Jag slänger in ett extra tips för er som kanske besöker staden för första gången, Cykla! Staden är uppbyggd efter cykling. Mer än 55 procent av den lokala befolkningen använder sin cykel till nästa allt. Cykelbanorna är fantastiska och gemenskapen är grym. Med cykeln blir det inte bara billigare att ta sig runt, det blir såklart även miljövänligare. Och helt plötsligt är det enkelt att ta sig till NOMA och hela Refshaleøen.

Ingen cykel? Inget problem. I Köpenhamn finns ByCyklen.dk. Registrera dig enkelt och sedan är det bara att plocka upp en vid en station. De drivs delvis av el så du behöver inte ens ta i. På styret finns en digital skärm med bra kartor och tips, samt batteriindikator.

Så nu kan du köra, eller cykla.. Hela Guiden finns via länken.

The 38 Essential Copenhagen Restaurants, Eater.com

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!