FoodFriends

Varifrån kommer dina krabbor och kräftor egentligen?

Den svenska säsongen för kräftskivor är i full swing. Officiellt startade den i år onsdagen den 7 augusti, vilket var för drygt en vecka sedan. Nu har vi återigen en legitim anledning att dricka snaps och sjunga i roliga hattar. Det är dags att argumentera varifrån de bästa kräftorna kommer, om det är rimligt att slurpa i sig innanmätet av huvudet, eller vilken storlek som blir bäst vid kokning etc. etc.

Många restauranger tar tillfället i akt sälja dyra röda klobeklädda djur som passar bäst med vita krispiga viner från Tyskland, Österrike eller Frankrike. Och medans man sitter där i sin hatt och roliga haklapp som restaurangen erbjuder för att göra din insta-story så rolig som möjligt, så verkar centiliterpriset för en iskall OP Andersson plötsligt mycket rimligt. Det är mycket skoj dock, vare sig man sitter på restaurang eller på en hemmabjudning så är oftast kräftskivor event som blir fantastiskt roliga.

För det mesta är det ganska lätt att få reda på var kräftorna kommer ifrån, och till största delen kan man nog lita på att svaret stämmer. Men det är inte alltid lika vanligt gällande andra skaldjur. Alldeles nyligen kom nyheter från USA att en stor leverantör just erkänt att man medvetet felmärkt krabba för ett värde av över 4 miljoner dollar, drygt 38 miljoner kr. Fiskemarknaden är en otroligt utsatt bransch för fusk, inte minst i USA, men även globalt och i vatten nära oss. 2016 kom en rapport som visade på att en femtedel av den fisk och skaldjur som konsumeras i USA inte är vad som står på förpackningen. Året efter, 2017 en artikel i foodandwine.com som beskrev att nästan hälften av all sushi som testades stämde inte överens med märkningen. Och förra året testades matvarubutiker i New York, och visade på att 25 procent av all fisk och skaldjur var felmärkt.

Vi vill nog tro, och det stämmer säkert, att det är bättre koll och noggrannare tester som utförs i svenska butiker. Men vad händer ifall butikerna blir lurade? Det är svårt att få tag på lokal krabba om man är ute efter något i stil med krabborna från Maine eller de amerikanska blå krabborna. Och efterfrågan är relativt stor, och den lär väl blir större med tanke på att allt annat än kött är bra att äta.

Hur har du det på din restaurang till exempel? Om ni serverar skaldjur, vet du vad du skall säga när en gäst frågar om ursprung och hantering. Till stor del är det upp till din arbetsledare, restaurangchef eller likande att informera om, men det betyder inte att du kan helt avsäga dig ansvaret eller gå ut på golvet utan kunskapen. Vad betyder MSC och varför är det någonting bra? Varför är laxen norsk och inte svensk? Varför är en typ av tonfisk dyrare än den andra? Så inför helgens kräftfirande vare sig du serverar eller dinerar, samla på dig lite information om vad som ligger på tallriken så kan du imponera på både gäster och bordsgrannar.

 

Lycka till och trevlig helg!

 

U.S Seafood Supplier Admits to Mislabeling Over $4 Million Worth of Crab, foodandwine.com

Vad är MSC, och Varför är det någonting bra?

 

 

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!