FoodFriends

Malmö – Världens äckligaste mat kommer till Malmö

Text: Sydsvenskan.se
Bild: Anja Barte Telin

 

Är du sugen på att testa världens äckligaste mat? Snart får du chansen i Malmö. Den 31 oktober öppnar utställningen ”Disgusting Food Museum” på SlagthusetMMX.

Den pånyttfödda nöjesinstitutionen Slagthuset, där flygplatsförkortningen för Malmö – MMX – numera ingår i företagsnamnet, storsatsar på äcklig och illaluktande mat.

Men ta det lugnt. Det handlar bara om en utställning som ska få besökarna att reflektera över sina matvanor.

Den 31 oktober är det nämligen premiär för utställningen ”Disgusting Food Museum”. Där kommer besökarna att få stifta bekantskap med 80 av världens äckligaste maträtter, enligt Samuel West och Andreas Ahrens, som står bakom satsningen.
– Det kommer att vara en jävligt rolig, underhållande och interaktiv utställning. Utställningen har två huvudteman: Att bryta barriärer mellan kulturer och få oss att reflektera över hur mycket kött vi äter idag. Det är inte hållbart, vi måste börja titta på alternativa proteinkällor, som insekter till exempel, säger Samuel West.
Bland de 80 maträtterna som kommer att ställas ut finns bland annat casu marzu – en larvfylld ost från Sardinien.
– Det är min favorit. Det är levande larver som äter osten, bajsar ut den och sen äter man larverna levande. Men man måste hålla för ögonen för larverna kan hoppa upp 15 centimeter och fastna på hornhinnan, säger Andreas Ahrens.
Samuel Wests favorit kommer från Peru.
– Vi kommer att ha ett grillat marsvin på en skärbräda med uppstoppade marsvin bredvid, säger han.
Får besökarna smaka?
– Ja, smaka, lukta och känna. Och alla maträtter finns på riktigt.
En av doftstationerna består av sur haj.
– Hade vi serverat den hade vi blivit utslängda. Surströmming är som mangopuré jämfört med sur haj. Därför kommer man bara att få lukta på den. När vi testade den tidigare så stank hela lokalen i två dagar, säger Samuel West.
Utställningen pågår till mitten av januari.
– Det ska vara en rolig utställning. Men också seriös. Vi vill att folk ska fundera över sina matvanor.

Arkiv

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att knyta nya kontakter.