FoodFriends

Marian Beke från The Gibson gästar Tweed

På söndag den 12 januari kommer en av världens bästa och mest kreativa bartendrar Marian Beke till Tweed i Gamla Stan. Beke som gjorde sig ett namn som bar manager på den hemliga Nightjar i Shoreditch äger numera The Gibson i London som är en av världen bästa cocktailbarer. 

Beke växte upp i Žilina i Slovakien och som ung ville han gå i sin fars fotspår som sommelier. Han berättar hur han hjälpte till med att servera snacks och vin på glas redan som 10-åring. Senare blev han mer och mer intresserad av bartenderyrket och fascinerades av hur drinkar specialkomponerades beroende på gästens önskemål.

Storstaden lockade och Beke lämnade Bratislava för London för att fortsätta utvecklas. Han jobbade sig upp från bar back på Attica till bartender på Townhouse, Montogmery Place, Artesian och Purl för att sedan vara med och sätta upp Nightjar i Shoreditch. Där jobbade han som manager i fem år och Nightjar kom att bli en av Londons mest omtalade barer. Inte bara för sina kvalitativa cocktails, utan också för att du var tvungen att vara “in the know” för att få reda på var baren fanns någonstans.  När livet förändrades och familjen gjorde att det inte längre var möjligt att jobba 18-timmarspass bestämde han sig för att bli egen och öppnade The Gibson 2016, namne med den välkända drinken Gibson.

Bara några veckor efter nyöppning landade Gibson på en sjätteplats i The Worlds Top 50 Best Bars och är mycket omtyckt och välrenommerad. Bekes stil är experimentell och de som inte har provat hans drinkar innan kommer nog bli överraskade. Förutom klassikerna man man till exempel prova den kryddiga, rökiga “Way of the Dragon” som serveras bredvid en rökblåsande drake toppade med rökta, brända skivor av drakfrukt. Eller Big in Japan som är övertäckt med en liten brasa som rostar lotusfrön. Vidare är drinklistan uppdelad efter den anglosaxiska kalendern och perfekt för den som har svårt att bestämma sig. Man kan helt enkelt välja den säsong man är nyfiken på och välja en drink från någon av de månaderna i den säsongen. Drinken kommer sedan bestämma hur fortsättningen kommer se ut.

På söndagens gästskift består menyn av en flight om fyra av Marians signaturdrinkar från The Gibson och denna cocktailmeny blir din för en ynka femhunka berättar Daniel Crespi på Instagram. Två sittningar är det som gäller för kvällen: Den tidiga som löper mellan 18:00-20:00 och den sena från 20:10 och framåt. Bokningar görs via mail på info@tweedbar.se eller på telefon 08-506 400 82.

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!