FoodFriends

Mer dricks med hjälp av ABBA?

Diskussionen om dricks-kulturen i Sverige känns inte längre så aktuell. Att vi inte betalar med kontanter längre spelar säkert en stor roll, och med trådlösa kortmaskiner så får vi inte ens en slip att skriva under. Eftersom kontantlösa krogar anses bättre och effektivare på många sätt så är det inte konstigt att fler och fler väljer det spåret. Men för vissa skapar detta ett problem för de anser att dricksen blir sämre. Att man inte längre har den sista akten med gästen då dom sista trevliga fraserna utbyts och den eventuella dricksen lämnas med en summa på slipen eller frasen ”behåll resten” uttalas.

Vi kommer antagligen aldrig gå tillbaka till det ”gamla” sättet, och visst lämnas det dricks fortfarande. Och vi får självklart inte glömma att dricksen inte kan förväntas utan är ett tecken på att gästen har haft extra trevligt och uppskattat hur den har blivit omhändertagen.

Men om man vill bättre på sina chanser ytterligare så kan en del av svaret vara musik!
Just det, musik. Studier visar nu på att den musik man spelar på restauranger kan påverka hur gäster dricksar. Det handlar självklart inte om musiken i sig utan snarare stämningen som skapas med musiken.
Studien som kommer från Österrike föreslår att musik som anses vara mer ”upbeat”, alltså gladare med lite högre tempo får gäster att känna sig mer generösa. Universitetet i Innsbruck gjorde en studie med 277 gäster på en lokal restaurang där notan för två brukade sluta på cirka 1000kr. Vanligtvis hamnade dricksen på 10%.
Men spelades musik som tex ABBA´s ”Dancing Queen” eller Billy Joel´s ”Uptown Girl” så ökade drickssumman med ca 40kr. Även melankolisk musik som Amy Winehouse´s ”Back to Black” har gett liknande resultat.
Anledningen till det kan enligt psykologen Annika Beer ha att göra med att om man hör melankolisk musik känner man sig mer benägen att hjälpa till. Alltså i den här situationen vill man hjälpa sin servitör eller servitris med mer dricks.

Det skall även tilläggas den här effekten var tydligare hos äldre gäster. Eventuellt för att äldre gäster kan ha en större ekonomisk frihet att ge dricks. Samt att yngre gäster blivit utsatta för mer musik genom sin uppväxt och är därmed mer immuna mot den typen av influenser.

Eller så gillar yngre gäster inte ABBA eller Billy Joel och tänker istället, “vem sköter musiken på det här stället egentligen?”

Want better tips? Play ABBA in your restaurant, New study suggests

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!