FoodFriends

Michelin Guiden delar ut stjärnor på hemmaplan!

Michelin Guiden har varit på hemmaplan och delat ut stjärnor. Resultatet, tre nya trestjärnor!

Den största nyheten skrev vi nyligen om när det kom fram att Paul Bocuse blev nedgraderard från tre till två stjärnor. Vissa menar att detta överskuggar allt annat som rör guiden och Frankrike den här gången. Men så kom då idag nyheten att det blir tre helt nya krogar som får full pott. Med dem så kan Frankrike stoltsera med 29 trestjärniga restauranger. Totalt så delades det ut 628 stjärnor vilket faktiskt är några färre än förra året då det blev 632. Men dem som de pratas mest om är såklart de nya trestjärniga, nämligen Kei, L’Oustau de Baumanière och Eponymous.

Baumanière i det otroligt vackra Provance, med sin klassiska stil och Eponymous av Christopher Coutanceau i den lilla kuststaden La Rochelle var väntat av vissa, men dem stora snackisen var Kei.
Kei Kobayashi som är skolad av Gilles Goujon och Alain Ducasse som enligt guiden;

“Draws on the traditions of his native Japan to develop a resolutely modern and accomplished cuisine”

Detta gör Kei till den första japanska kocken att motta tre stjärnor någonsin i Frankrike.
Det blev också elva nya tvåstjärnor i årets upplaga, som utgör en grupp av 86 restauranger med det antalet stjärnor. De mest omtalade där var Sarkara, som ligger i en liten skidort i de franska alperna och som satsat på sina guormet desserter samt La Scènei Paris i anförande av Stéphanie Le Quellec. La Scènei gick direkt till två stjärnor.

De som fick ”nöja” sig med en stjärna i år men ändå var nya på listan var hela 49 stycken. Med de 49 är listan med enstjärniga krogar otroliga 513 stycken. I Paris blev det 12 nya krogar som fick sin utmärkelse av guiden, bland annat Le Rigmarole även den japanskinspirerad och klassiska Jules Verne i Eiffeltornet som nyligen fått en liten uppfräschning.

Det har också kommit en ny utmärkelse från guiden i år. Michelin Guiden som emellanåt fått lite ris på grund av sitt inte alltid så närvarande miljötänk. Det är ett pictogram i form av ett Michelin löv.
Tydligen skall det se ut som en stjärna i grönt, som egentligen önskade att den var en klöver. Denna skall belysa restauranger som tar sitt ansvar inom hållbarhet och ömmar för biologisk mångfald. Men också reducerar sitt matsvinn och minskar sin konsumtion av icke-förnybar energi.

För hela listan följ den här länken till Michelin Guidens sida

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!