FoodFriends

Mikrobryggerierna får en ny chans

Mikrobryggerierna verkar få en ny chans efter Systembolaget stängde ute dem från webbdepåerna nyligen. I samlad anda svarade 139 mikrobryggerier med ett brev som ledde till att fortsättning följer.

Det var sent i förra veckan som Systembolaget ändrade i sin policy med hänvisning till coronaviruset. Ändringen skulle leda till ett stopp för kunderna att beställa öl från Systembolagets exklusiva sortiment från deras webblager. Inte helt oväntat fick så blev mottagande från mikrobryggerierna inte positivt. Bryggerierna räknade med att åtgärden skulle ytterligare försvåra det för dem i redan tuffa tider.

De som var snabbast på bollen och som ligger bakom iden till brevet var Stockholm Brewing och Beerbliotek, de tillsammans med flera andra bryggerier skrev ihop deras argument och tankar under helgen. Och mycket riktigt så fick de igenom sitt krav. Systerbolaget ändrade sig och kommer alltså inte stänga igen webblagret.

Benchwarmers Brewing från Helsingborg var ett av de bryggerierna som var med och till sydsvenskan.se säger de så här om vad som hänt;

– Det vi har byggt upp under fem år hade kunnat raserats på grund av sjukfrånvaro hos en kund som har monopol, vi fick ihop 139 bryggerier som skrev under brevet och när det landade hos Systembolaget gick det oerhört fort. Jag tror att man fattade feltänket.

Men det finns många som är oroliga inför framtiden. Flera bryggerier kämpar mot en minskad försäljning. Ett svar skulle vara gårdsförsäljning, men än så länge har inte regeringen visat tecken på att släppa kontrollen från systembolaget, vilket gör att monopolet fortsätter. De finns till och med de som tror att om inte gårdsförsäljningen släpps fri så kommer en stor andel av de små bryggerierna få lägga ned verksamheten. Just nu kan man inte göra mer än att tacka för att systembolaget lyssnade men det är ingen bra situation som skapats, inte heller känner mikrobryggerierna speciellt mycket tacksamhet med tanke på att de först blev av med sina villkor för att senare ”endast” få tillbaka det de redan hade.

Så skall du dricka öl till helgen? Passa gärna på att stötta någon av de mindre aktörerna så de kan rädda sin verksamhet.

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!