FoodFriends

MONO – Hong Kong av Ricardo Chaneton

Vad passar bättre än att starta den nya säsongen med lite fine dining?

Senaste och kanske roligast just nu känns Mono i Hong Kong. På 5/F, 18, Lan Street i centrala Hong Kong har precis den här moderna, minimalistiska restaurangen äntligen slagit upp portarna för allmänheten. Jag säger äntligen för bakom konceptet och officiellt bakom ”luckan” finns ingen mindre än Ricardo Chaneton, så förväntningarna har varit minst sagt höga.

Men vem är Ricardo Chaneton säger du då? Om jag säger tidigare köksmästare på Mirazur, världen bästa restaurang enligt the Worlds 50 Best Restaurants, så förstår man varför förväntningarna har varit höga. Mono tar sitt namn delvis efter sitt koncept som går ut på att servera rätter fokuserade på just en (mono) ingrediens. Men namnet spelar inte bara på antalet ingredienser det är fokus på, utan även konströrelsen ”MONO-ha” från slutet av 60-talet.

30 platser finns det att slåss om varje kväll och som gäst kan man se fram emot en minimalistisk inredning, öppet kök samt en ”chef’s counter” om man föredrar det. Säsongsbetonad avsmakningsmeny och en vinlista med viner från Bourgogne och Bordeaux. Rätter man kan förvänta sig är till exempel Hummer med Alba-tryffel och Marulk med grön Curry.

Så vem är egentligen Ricardo Chaneton? Onekligen mest känd för sin insats hos Mirazur, som förutom förstaplatsen hos 50 Best även har tre stabila stjärnor hos Guide Michelin. Från början född i Sydamerika har Ricardo senare dedikerat största delen av hans gastronomiska karriär till det franska köket. Innan han tog klivet in hos Mirazur gjorde han ett år som lärling hos Quique Dacosta i Denia, Spanien. Även Quique Dacosta har tre stjärnor.

Efter det steg han in hos Mauro Colagreco på Mirazur i franska Menton. Ricardo spenderade sju år i köket under Mauro. Tillsammans reste de och skaffade inspiration till vad som senare skulle bli Mirazurs framgångssaga. Och när Mauro tog en mer övergripande roll var det dags för Ricardo att ansvara för köket.

Men Ricardo är inte ny i Hong Kong heller utan kommer direkt från en roll som Executive Chef på Petrus. Restaurangen som huserar i Island Shangri – La Hong Kong. Där har han drivit ett team som skördat framgångar och vunnit priser. Så har du vägarna förbi det krogtäta Hong Kong och en lucka i planeringen, testa MONO!

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!