FoodFriends

Morgan Spurlock är tillbaka med en ny undersökande dokumentär

Kommer du ihåg dokumentären där en man försökte leva på snabbmat i en månad? I undersökande syfte ville han veta vad som hände med kroppen, psyket och hjärnan när man helt valde bort hälsosam mat och bytte ut sitt vardagliga matintag till endast hamburgare, pizza och annan skräpmat.

Filmen från 2004 heter Super Size Me och mannen heter Morgan Spurlock. Dokumentären var ärlig och utlämnande, och Spurlocks sätt att prata med tittarna och hans förmåga att underhålla var i högsta klass, precis som med en annan amerikansk dokumentär filmare från samma tid, Michael Moore. Syftet med Spurlocks dokumentär var såklart att visa på hur farligt det var och är att konsumera för mycket snabbmat, värre än du kanske trodde till och med. Har du inte sett den så leta rätt på den och ta dig en titt.

Och nu 15 år senare är Spurlock tillbaka med ”Super Size Me 2: Holy Chicken”
Filmen börjar med ett montage som skall locka tittarnas uppmärksamhet med fraser som – “Well, you know his face, you know his name, the director-producer-actor and writer of the Academy Award nominee”

Morgan Spurlock fortsätter sedan och porträtterar landet (USA) med att undersöka marknaden med snabbmat för att ta reda på ifall den har förbättrats sedan hans första film. Mycket av materialet tas emot med intresse, men de flesta vet nog redan att även om kyckling anses som nyttig och bra mat, så är friterad kyckling något helt annat. Filmen har fått delad kritik. Vissa kritiker säger filmen är delvis fängslande när man får följa undersökandet av de monopol-liknande förhållande som kyckling-farmare lever under. Till exempel porträtteras Jonathan Buttram som blivit svartlistad för att han hjälpt Spurlock med information och visst undersökande av branschen.

Medans andra säger att filmen är ett försök att hitta popularitet för Morgan Spurlock.
De som hängs ut mest i filmen är kapitalisterna bakom de stora företagen som driver marknaden med snabbmat och dåliga förhållanden för uppfödning av djur. Och Morgan Spurlock understryker också de faktum att ”du är vad du äter” samt att du bör aktivt avstå från den typen av mat. Dels för din egen hälsa men även för att inte stödja de som tjänar pengar på industrin.

Länk till den officiella trailern finns via länken. Se filmen och avgör själv.

Super Size Me 2 Holy Chicken, youtube.com

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!