FoodFriends

Niklas Ekstedts syns snart i både Viaplay och Netflix!

Ingen i vår bransch, som gillar att hålla sig uppdaterade av vad våra kändiskockar håller på med, har väl missat att den nuförtiden sällan leende Niklas Ekstedt har en ny serie på serie på gång. Food & Fire är en originalserie som har premiär den 29 november och sänds på Viaplay. I serien skall Niklas besöka platser runt om i världen där man lagar mat med hjälp av, just det, rök och eld. Platserna han skall tämja elden på är bland annat Texas, Peru, Finland, Baskien, Istanbul och Neapel.

Enligt Ekstedts kompisar på restaurangvärlden.se som redan fått se första avsnittet, så är det både intressant, roligt och lärorikt. Vi håller tummarna för att de har rätt och väntar spänt på premiären.

Men det är inte det enda rampljuset som Ekstedt skall glänsa sig i. Nästa år kommer nämligen Crazy Delicious, även det i ett format från en streamingtjänst, men den här gången från Netflix. Viss risk eller chans att fler kommer nås av Ekstedts expertis där. I den nya serien är dock Niklas ”endast” domare. Den stora stjärnan i Crazy Delicious är Heston Blumenthal. Heston som har samlat på sig fler stjärnor och utmärkelser än vad de flesta känner till, främst genom The Fat Duck i Bray, UK.

I den nya serien från Netflix får vi se den brittiska komikern Jayde Adams som värd. Hon skall tillsammans med Carla Hall och Blumenthal skapa humor och underhållning för alla matälskare. I varje avsnitt, (de skall bli 6 totalt enligt ryktena), skall tre, mer eller mindre kända kockar utmanas att tillaga en ”feast” eller festmåltid. Och kockarna skall även indirekt bli ombedda att laga sin festmåltid på ett spektakulärt sätt med komplicerade rätter, det är där ”crazy” kommer in.

Kockarna som skall medverka skall enligt ett tidigt rykte vara hemmakockar, men det verkar nu som att de inte är direkt ovana i köket. Blumenthal har beskrivit dem som ”fearless” och med viss talang. Juryn är tydligen väldigt respekterade inom matvärlden och har kallats ”Gods of Food” Och deras roll är att dela ut ett gyllene äpple till varje avsnitts vinnare. Och sedan har vi också vår alldeles egen Niklas Eksted som skall agera domare. De finns dem som hävdar att eftersom man satt Ekstedt som domare så vill man ändå satsa på en mer internationell publik. Hur som helst blir det kul tycker jag.

Just det, sist men inte minst så skall delar av ”the set” eller studion vara ätbar, med bland annat ätbara blommor och choklad-jord, som kan avnjutas med en drickbar babblande bäck (?) Heston Blumenthal möter Willy Wonka kanske.

Någon gång i början av 2020 är det dags att bänka sig för Crazy Delicious

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!