FoodFriends

Ny kocktävling ska locka kvinnor till Bocuse D’Or

Den 28 maj är det premiär för nya kocktävlingen Gastronomi Sverige Commis Award 2020. Tävlingen riktar sig till unga kvinnliga kockar med syfte att få fler kvinnor att stanna i branschen och att ställa upp i internationella tävlingssammanhang.

Hittills har aldrig en kvinna deltagit i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse D’Or och det vill nu Gastronomi Sverige ändra på. Gastronomi Sveriges uppdrag är att nå ut med svensk gastronomi till världen så att världen kommer till Sverige. En stor del av det uppdraget är att arrangera uttagningen till Bocuse D’Or samt att få fler att söka sig till kockyrket.

Den nya tävlinnngen heter Gastronomi Sverige Commis Award och 2020 års final avgörs den 28 maj på Restaurangakademien i Stockholm där åtta sistaårselever från olika kockgymnasier ska mötas.

– Vi har länge försökt hitta vägar att inspirera fler unga kvinnliga kockar att söka sig till Bocuse d’Or. Nu tar vi tag i den unga generationen för att tidigt introducera fler kvinnor i kockyrket till tävlingssammanhang, säger Sanna Aspberg, projektledare på Gastronomi Sverige.

I Gastronomi Sverige Commis Award 2020 ska de tävlande tillaga en varmrätt för sex personer som serveras på tallrik. Årets huvudråvaror är Mälargös och vit sparris från Gotland. I juryn finns bland andra Malin Söderström och Ulrika Brydling. Henrik Norström, president för den svenska Bocuse d’Or Akademien, är juryns ordförande. Kockarna bedöms på smak och textur, metod och genomförande. Deltagare ska vara max 20 år gamla under tävlingsåret. Åtta kvinnor från Sveriges kockgymnasier deltar i årets upplaga.

Vinnaren mottar en resa för två till Bocuse d’Or Europe i Tallinn i höst och en middag för två på Tommy Myllymäkis nya restaurang Aira.

Foto: Evelina Änggren från Halmstad tävlar i Gastronomi Sverige Commis Award 2020

Sofie

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!