Ny köksmästare till Åby Arena – FoodFriends

Text Here

Info

Sofie May 13, 2020 No Comments

Ny köksmästare till Åby Arena

Åbytravet och Åby Arena rekryterar rutinerade Guide Michelin-kocken Mats Larsson som ny köksmästare. Mats har gedigen erfarenhet från både Sverige och utomlands.

Med lång internationell erfarenhet från bland annat svenska ambassaden i Madrid och stjärnkrog i Oslo återvänder nu Mats till Sverige för att ta över ansvaret på Åby Arena.

Varför har du nu valt att anta utmaningen på Åby Arena?

Åby Arena är något av ett drömprojekt för mig. Här får jag chansen att samla de erfarenheter jag samlat på mig under mina år runt om i världen och låta dem spela ut i full frihet med de bästa råvarorna som bas. Valet att försöka utveckla matkulturen och skapa nytt med traditionella västkustråvaror som bas, kompletterat med noggrant utvalda drycker, känns klockrent. På Åby Arena skall det handla om att njuta, det skall vi hjälpa våra gäster med.

Vilka rätter/vilka inriktningar i köket är du mest inspirerad av?

Köket ska vara modernt och internationellt men jag brinner för att skapa rätter efter det lokala. Det får gärna vara okomplicerat men med mycket hög nivå på råvarorna.

Det är också spännande med säsongsvariationerna som är tydliga i Norden.

Vi har världens bästa skaldjur på Västkusten och med tanke på mina många år vid Medelhavet så blir fisk och skaldjur en viktig del.

Jag är dessutom mycket intresserad av vegansk mat, en trend som är här för att stanna. Den ska dock kunna serveras samtidigt som en biff av bästa kvalitet till den som önskar.

Vad kan man som matgäst till Åby Arenas restauranger förvänta sig framöver?

Vi kommer att satsa fullt ut på ekologiskt och närodlat i vårat erbjudande. Det är många olika målgrupper, allt från travbesökaren till konferensgästen och de olika menyerna ska anpassas efter respektive gäst.

Jag har en konditorutbildning i grunden som kommer att profilera fikat. Fokuset på den söta konferensfikan har minskat, det efterfrågas hälsosamma alternativ och vi har vi massor av nytt att tillföra.

Våra företagskunder skall kunna se det som en möjlighet att möta sina kunder på ett personligt sätt i en avslappnad miljö, eller bara njuta av god mat och dryck och ha en trevlig kväll tillsammans. Man kommer också att kunna hålla en konferens eller workshop i våra lokaler i samband med aktiv matlagning!

Jag vill betona att man alltid bör vara ödmjuk inför sina åtaganden. Matlagning förenar människor på ett sätt som få andra aktiviteter gör. Därför erbjuder vi på Åby Arena en kombination av relationsbyggande och gastronomiska möten som ska återspegla vad vi lovar. Det gäller allt från tider till nivån på mat och service. Jag vet att ofta är det maten man kommer ihåg mest från ett möte och där ska jag med mitt team anstränga oss till det yttersta för att nå upp till högt ställda förväntningar (och ibland kanske t o m överträffa dom).

Slutligen Mats, en stjärna i Guide Michelin är ju hett eftertraktat. Vad krävs egentligen för att få den utmärkelsen?

Jag skulle säga att det framför allt krävs ett brinnande intresse för hantverket och ett uppbackade team som är lika dedikerade. Tillsammans kan man göra skillnad på restaurang-himlen.