FoodFriends

Nytt EU-förslag kan Tvinga Oss att Skriva Om Menyerna

Redan sommaren 2017 beslutade EU om att förbjuda namn som smör, mjölk och grädde på varor som inte innehåller mejeriprodukter. Detta ledde bland annat till att havremjölk fick byta namn till havredryck och allt veganskt på mackan blev “bredbart”.

Nu kan det vara dags för ytterligare namnbyte när EU för några dagar sedan röstade för att förbjuda namn som korv eller hamburgare på produkter som inte innehåller animaliska råvaror. Definitivt besked väntas komma i maj och kritiken är som väntat stor. Många tror till och med att det är köttindustrin som ligger bakom för att man är rädd för att fler och fler väljer bort köttalternativ.

Jørgen Dohrmann, från danska Dansk Folkeparti och medlem i kommittén, uttalar sig om förslaget till danska TV2:

”Det måste tydligare definieras vad som är kött och vad som är växter. Man kan inte kalla det, till exempel, hamburgare eller färs om det inte innehåller kött. Då skickar du felaktiga signaler till konsumenterna om vad de köper.”

Veganska intresseorganisationer menar dock på att konsumenter som köper veganska produkter medvetet väljer dessa produkter och att risken därmed är liten att de blir förvirrade.

Men kanske kan detta vara ett utmärkt tillfälle att ge veganska produkter den respekt de förtjänar och därmed egna namn. Fler och fler väljer bort kött och det är en utveckling som med stor sannolikhet kommer fortsätta. Förslaget från EU är att kalla veganska hamburgare för “disc” istället för hamburgare.

Sojabaserade Oumph hoppade på direkt och postade en bild på sin Facebook där man döpt om hamburgaren till disc. Även om inlägget var en aning ironiskt kan detta alltså snart bli verklighet och då får även vi se om våra menyer.

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!