FoodFriends

Nytt Kändisvin att hissa eller dissa, förhoppningsvis på den svenska marknaden snart..

Det finns kändisvin och sedan finns det kändisvin. Ernst, Morberg och GW alla har prövat, tydligen med delade resultat enligt experterna. Jag har inte provat dem personligen, men sover ändå gott om nätterna. Fenomenet är inte helt ovanligt utomlands heller och senast i raden är sitcomsuperstaren (?) Sarah Jessica Parker. Sitcom Superstar kanske är lite till att ta i, men dryck verkar ju vara ett av skådespelerskan favorit områden.

Och tro det eller ej, hennes vin är tydligen bra! Hon har vart smart nog att köra på ett säkert kort. En Sauvignon Blanc som framställs med Nya Zeelands baserade Invivo & Co. Vinet heter Invivo X, SJP. Kanske skulle hon kollat med någon lokal mediabyrå i NY gällande namnet, men är vinet gott nog så flyger det väl ändå kanske?

Eftersom jag tyvärr inte bor i NY så har jag inte fått min små fingrar på en flaska ännu, men enligt de som har så skall vinet vara ljust och fruktigt med toner av citrus. En trivsam Sauvignon Blanc som är lätt att sippa på under varma kvällar. Tydligen har vinet redan hunnit få några fina utmärkelser. Dubbelt guld vid 2019 China Wine & Spirit Awards, Guld och 95 poäng vid en Nya Zeeländsk nationell tävling och 95 poäng från Wine Orbit vid ett test.

SJP säger själv att hon är lite överraskad även om hon är känd bland sina kretsar som ”the great Sauvignon Blanc drinker”, (hennes egna ord). När hon blev kontaktad av Invivo & Co blev hon överraskad men insåg snabbt att hon kände till producenten och delar av deras utbud. Vad skulle hon annars säga?

Vinet är gjort på druvor från fem olika gårdar, alla från Marlborough. SJP har vart med från start, involverad i allt från blandningar till ritandet av det stora X som pryder etiketten. Hon liknar processen med tidigare erfarenheter från parfym-branschen där tidigare vart involverad. Där handlar det om detaljer och ”really splitting the atoms” som hon säger i intervjun.

Det finns mer att läsa om hur de kom fram till den sista blandningen och vad Parker tycker om sitt vin och om Sauvignon Blanc i övrigt. Men jag är rädd att jag skall missförstås och att du läsaren skall tro att jag är ironisk eller har fördomar om vinet eller processen. Så jag länkar till Food & Wines artikel istället.

Men för protokollets skull så tror jag att vinet är kanon, och att både SJP och Invivo & Co är mycket kompetenta inom området. Vinet finns alltså att tillgå på den amerikanska marknaden sedan förra veckan. Rekommenderat pris är satt till 18-20 USD och förutom USA kan man hitta vinet i New Zealand, Australien, Japan, Canada, England, Irland and Hong Kong. Förhoppningsvis så hittar någon svensk importör ett sätt att lägga vantarna på några flaskor så vi kan smaka.

 

Sarah Jessica Parker Didn’t Expect to Release a Wine, FoodandWine.com

 

 

 

Marcus Tenggren

Redaktör

Följ oss

Var inte blyg, följ oss i sociala medier. Vi älskar att möta nya människor!